Český velvyslanec v Gruzii Ivan Jestřáb odsoudil "útok na policejní stanici"

8. 5. 2009

KD│Český velvyslanec v Gruzii, stále ještě velvyslanec předsednické země EU, ve čtvrtek prohlásil, že středeční "útok na policejní stanici byl trestným činem, v demokratické společnosti absolutně netolerovatelným", zaznamenal server Givil Georgia. Jestřáb hovořil s novináři po setkání se dvěma náměstky gruzínského minsterstva zahraničí, Alexandre Nalbandovem a Davitem Džalagoniou. Při středečním střetu u policejní stanice, v níž jsou údajně mučeni tři opoziční aktivisté, bylo zraněno přinejmenším třicet lidí - naprostá většina z nich jsou příznivci opozice - a údajně došlo i k použití gumových projektilů ze strany zvláštních jednotek ministerstva vnitra.

"Je velice podivné, pokud velvyslanci vydávají taková prohlášení, zvláště bez předchozího setkání s námi a pravděpodobně bez možnosti učinit si úplnou představu o tom, co se tam stalo," reagovala na Jestřábovo vyjádření bývalá předsedkyně parlamentu a jedna z vedoucích představitelů opozice Nino Burdžanadzeová.

"Nedošlo tam k žádnému zločinu. Skutečně nešlo o žádný zločin, přinejmenším ze strany opozice. Pokud má velvyslanec na mysli trestný čin ze strany úřadů, pak má ovšem pravdu," dodala Burdžanadzeová. Opozice později Jestřábovi dodala další informace a nabídla mu i videozáznam z místa střetu mezi demonstranty a policií.

Po tomto setkání však velvyslanec odmítl středeční konfrontaci jakkoliv dále komentovat a trval na svém předchozím prohlášení (podle nějž šlo ze strany gruzínské opozice o kriminální akt).

Celý článek v angličtině zde: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 7.5. 2009