Jednejte s Ruskem, nezapomínejte na Gruzii

11. 5. 2009

Britský hospodářský list Financial Times chválí zlepšující se vztahy mezi Západem a Ruskem ("Nemyslíme si, že je pro nás NATO ztraceno jako partner," řekl Dmitrij Rogozin, bojovný velvyslanec Ruska u NATO). Obama má podle FT nyní možnost jednat s Ruskem o svých prioritách - o Íránu, Afghánistánu a nešíření jaderných zbraní. Měl by se vyhýbat bilaterálním hádkám a vyhnout se marným pokusům poučovat Rusko o demokratických právech.

Ovoce konstruktivního přístupu zřejmě přijde zanedlouho, s uzavřením nové smlouvy o kontrole zbrojení. Avšak skutečnou zkouškou Obamova přístupu k Rusku bude to, jak budou Spojené státy reagovat na požadavek Moskvy ovládat své "blízké zahraničí". Washingotn odložil vyjednávání o brzkém vstupu Ukrajiny a Gruzie do NATO a mlčí ohledně plánů na raketovou obranu ve východní Evropě.

Avšak Rusko chce víc a požaduje právo rozhodovat o všech strategických záležitostech v regionu, mimo jiné i o dodávkách energie. Spojené státy nesmějí opustit bývalé sovětské republiky a nechat je napospas nové ruské nadvládě. Washington nemůže nabídnout Gruzii tolik, kolik může nabídnout například pobaltským státům, ale Rusku nesmí být dovolena volná ruka

Mnoho závisí na událostech ve dvou klíčových zemích - na Ukrajine a v Gruzii, které jsou naprosto nestabilní, jak se ukázalo minulý týden, kdy v Gruzii došlo k neúspěšnému pokusu o puč. Obamova pečlivě vypracovaná strategie pro Rusku možná narazí na neočekávaný vývoj v Kievu či v Tbilisi.

POdrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 11.5. 2009