Serďukov: Selhání raket Bulava nezpůsobili Američané

11. 5. 2009

LVI│ USA nemají vůbec nic společného s několika neúspěšnými odpáleními nové ruské ponorkové balistické střely Bulava, řekl 6. května 2009 v interview pro noviny Rossijskaja Gazeta ruský ministr obrany Anatolij Serďukov. Reagoval na nedávné spekulace některých ruských médií, že Američané mohli nasadit své nejnovější elektromagnetické zbraně ze základen na Aljašce, v severní Evropě a Grónsku, aby testy narušili.

"Američané s tím neměli co dělat," uvedl Serďukov a dodal, že testování balistické střely pro účely zařazení do operační služby je zdlouhavý a komplikovaný proces.

„Nedokázali jsme se vyhnout selháním či chybám ani v případech jiných raket, které procházejí podobnými testy,“ dodal ministr. Bulava zatím selhala v pěti z deseti zkoušek, z nichž zatím poslední se odehrála v prosinci 2008. Ruské ministerstvo obrany chce v tomto roce uskutečnit další sérii zkoušek a zařadit novou mezikontinentální raketu do služby koncem roku.

Balistická střela Bulava-M (SS-NX-30) může nést až deset jaderných hlavic a má max. dosah 8000 km (5000 mil). Třístupňová zbraň je určena pro instalování na strategických nukleárních ponorkách třídy Projekt 955 Borej, z nichž první jménem Jurij Dolgorukij by měla letos v létě zahájit plavební zkoušky v Bílém moři. Další plavidla této třídy Aleksandr Něvskij a Vladimir Monomach jsou stavěna v loděnicích Sevmaš; mají být hotova v letech 2009 a 2011. Do roku 2015 chce mít Rusko celkem osm ponorek této třídy.

Komentář LVI: Dlouhodobě se objevují spekulace o tom, že by radary americké protiraketové obrany (jako radar XBR, který by mohl být umístěn v Česku) mohly teoreticky fungovat i jako „mikrovlnná děla“, tj. elektromagnetické pulsní zbraně, které by mohly vyřazovat elektroniku nepřátelských letounů nebo raket, způsobit jejich harmonické rozkmitání, ohřát vzduch kolem nich a způsobit turbulence apod. Nesporným faktem je, že radary s elektronickým směrováním paprsků se jako elektromagnetické zbraně opravdu nasadit dají a že s takovým jejich využitím se reálně počítá, a to zejména u bojových letounů. V případě radarů protiraketové obrany ale zůstává tato varianta jen v rovině spekulací, byť spekulací teoreticky podložených a fyzikálně realistických. Ohledně selhání Bulavy patrně platí staré přísloví: Nikdy nehledej zlý úmysl za něčím, co se dá vysvětlit obyčejnou lidskou blbostí.

RIAN: U.S. not linked to failed Bulava launches ZDE

BL, 20. 4. 2009 Aleš Bluma, Štěpán Kotrba: Zbraně s lidskou tváří ZDE

20. 4. 2009 Štěpán Kotrba: Americká armáda: Poručíme větru, dešti ZDE

BL, 4. 11. 2008 Ivan Větvička: Protiraketová obrana USA v Evropě -- mezinárodní konference o zajíci v pytli ZDE
BL, 19. 9. 2008 Jak vzniká nedůvěra a panika, aneb americká hi-tech špionážní loď na výletě ZDE
4. 2. 2008 Radar s digitálním tvarováním vysílaného svazku: klíč k ruským obavám ZDE
BL, 27. 1. 2007 Štěpán Kotrba: Čeští novináři "objevili" americkou paprskovou zbraň, a ono je to jinak ZDE
BL, 19. 9. 2006 Štěpán Kotrba: Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 11.5. 2009