Daily Telegraph: Jak daňoví poplatníci hradí domácí účty za nejbohatší činitele Konzervativní strany

12. 5. 2009

Britský konzervativní deník Daily Telegraph pokračuje ve zveřejňování informací o tom, jaké si nechávají poslanci v Dolní sněmovně státem uhradit své domácí účty. Ostře nyní zaútočil na nejbohatší a nejvlivnější činitele Konzervativní strany. List píše:

Vysocí činitelé Konzervativní strany dotují své usedlosti na venkově z peněz daňových poplatníků. Stát jim platí za údržbu plaveckých bazénů, za čištění hradebních příkopů a dokonce hradí i platy jejich služebnictva. To všechno z rozpočtu parlamentu.

Daily Telegraph přináší informace o tom, jak čelní činitelé Konzervativní strany dostávají desetitisíce liber na to, aby si udržovali svá šlechtická sídla a zámky. Jeden konzervativní poslanec úspěšně požadoval proplacení platu hospodyně, zaměstnané na plný úvazek, její plat byl 14 000 liber ročně. Zároveň úspěšně požadoval proplacení účtu ve výši 2000 liber za vyčištění hradebního příkopu, který obklopuje jeho zámek. Jiný poslanec úspěšně požadoval proplacení účtu za údržbu svého stanoviště pro přistávání vrtulníků. Možná, že by žádosti o proplacení těchto účtů měl zkoumat britský daňový úřad, píše Daily Telegraph a pokračuje:

Poté, co se náš list s konzervativní poslanci včera spojil, tři z nich oznámili, že vrátí peníze, které dostali za údržbu či vytápění svých soukromých bazénů ve svých druhých usedlostech.

Londýnská policie oznámile, že zkoumá stížnosti, které obdržela na proplacené výdaje šesti poslanců, včetně ministra dopravy Geoffa Hoona a ministra financí Alistaira Darlinga.

Dnes informujeme o tom, že daňový poplatník dotuje životní styl britských poslanců, který daleko přesahuje cokoliv, s čím má zkušenost většina Britů. Chceme upozornit na to, že

Douglas Hoog, bývalý ministr zemědělství, úspěšně požadoval proplacení účtu za vyčištění hradebního příkopu kolem své venkovské usedlosti. Daňový poplatník mu také uhradil plat jeho hospodyně, včetně jejího automobilu. Stát také uhradil práci provedenou v Hoggových konírnách a poplatek za vyladění jeho klavíru.

Sir Michael Spicer, nejstarší řadový poslanec Konzervativní strany, úspěšně požadoval proplacení 5650 liber za tři čtvrtě roku na údržbu své zahrady. V prosinci 2006 předložil podrobnou fakturu, na níž byly položky za stříhání živého plotu a za přistávací plochu pro vrtulníky, i když nyní tvrdí, že to byl jen "rodinný vtip". Tento poslanec úspěšně požadoval proplacení nákladů zavěšení lustru v jeho hlavním zámku.

James Arbuthnot, konzervativní předseda parlamentního výboru pro obranu, oznámil včera večer, že vrátí peníze, které dostal od státu na vyčištění svého plaveckého bazénu. Byla to jedna z četných dotací od státu, které Arbuthnot dostal na údržbu své venkovské usedlosti, než si r. 2007 koupil dům za 2 miliony liber - aniž by na to potřeboval hypotéku.

David Davis, stínový konzervativní ministr vnitra, vydal více než 10 000 liber z kapes daňových poplatníků na nábytek a renovaci svého domu.

David Heathcot-Amory požadoval proplacení částky 380 liber za koňský hnůj pro svou zahradu.

Michael Ancram, markýz z Lothian, požadoval proplacení výdajů na své příbytky ve výši 14 000 liber. Ancram vlastní tři nemovitosti bez hypotéky. Jejich hodnota se odhaduje na 8 milionů liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 12.5. 2009