David Cameron nařídil britským konzervativním poslancům: Buď vrátíte peníze, nebo budete vyloučeni ze strany

13. 5. 2009

Cameron: "Je mi úplně jedno, že to údajně předpisy neporušilo. Je to nesprávné!"

Hlavní britské politické strany nařídily svým poslancům v Dolní sněmovně, aby vrátily státem uhrazené přehnané výdaje, a přislíbily, že okamžitě zamezí zneužívání systému.

Nejrychleji jednal šéf Konzervativní strany David Cameron, který nařídil osmi členům svého stíhového kabinetu, včetně svých nejbližších politických spojenců, aby vrátili státu peníze, které dostali na čistě osobní záležitosti. Sdělil jim, že pokud to neučiní, budou ze strany vyloučeni.

Nařídil také řadovým poslancům ze své strany, aby splnili nové stranické předpisy, přikazující poslancům vrátit neprávem obdržené diety od státu, jinak budou i oni ze strany vyloučeni.

Cameron přiznal, že ho hluboce šokovalo zjištění, že nejvýznamnější představitelé Konzervativní strany jednali podle nejhorších konzervativních stereotypů a nechali si od státu uhradit náklady na nové lustry, na čištění hradebních příkopů, na koňský hnůj a na rekonstrukci plaveckých bazénů.

Po mimořádném projevu k poslancům Konzervativní strany v parlamentě Cameron zdůraznil: "Lidé právem zuří, že někteří poslanci přijímali státní peníze na záležitosti, které si málokdo může dovolit. Bylo to obrovské selhání. Politikové dělali věci, které jsou neetické a nesprávné. Je mi úplně jedno, že to údajně předpisy neporušilo. Je to nesprávné! Mohu oznámit, že členové mého stínového kabinetu nyní tyto peníze vracejí zpět."

Labouristická strana jednala po celý den pomaleji než Cameron. Svolala schůzi nadstranického výboru pro diety poslanců, který má zahájit proces rozhodování o tom, které diety by měly být státu vráceny, "pokud byly vyplaceny v rozporu s předpisy".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 13.5. 2009