Barack Obama a Sergej Lavrov.

Rusko předložilo USA nové návrhy ohledně protiraketové obrany

13. 5. 2009

KD│Tento týden začnou mezi Ruskem a USA rozhovory o nahrazení smlouvy o strategických zbraních START I, jejíž platnost vyprší 5. prosince. Toto téma i další klíčové otázky dvoustranných i mezinárodních vztahů projednal koncem minulého týdne ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s prezidentem Barackem Obamou a ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. Po ukončení návštěvy Lavrov prohlásil, že Moskva předala USA nové návrhy ohledně protiraketové obrany a odmítla myšlenku Baracka Obamy spojit rozhovory o tomto problému s íránským problémem, napsal zvláštní zpravodaj listu Kommersant ve Washingtonu Michail Zygar.

Na počátku "resetování" rusko-amerických vztahů se objevilo téma, kde je nutno ukázat, že Moskva a Washington mohou konstruktivně spolupracovat a nacházet společnou řeč. Jde o přípravu nové smlouvy, která má nahradit smlouvu o strategických útočných zbraních START. Rusko si nepřeje, aby v prosinci došlo k vypršení platnosti stávajícího dokumentu bez patřičné náhrady, informoval Washington Lavrov. To však znamená, že obě země musejí do té doby vypracovat nový. Závazek dosáhnout tohoto cíle přijali Dmitrij Medveděv a Barak Obama během své první schůzky v Londýně.

Nicméně zdroje Kommersantu na obou ministerstvech zahraničí v minulých měsících vyjadřovaly pochybnosti o tom, zda se úkol podaří včas splnit. Ruští představitelé za to činí odpovědnými Američany, kteří prý údajně podezřele zdržují představení svého stanoviska. Dosud ruskému ministerstvu zahraničí nepředali své návrhy; měli je nejprve předložit v dubnu, pak v květnu, nyní se hovoří o červnu. Americká strana vidí příčinu v tom, že se jí dosud nepodařilo navázat pracovní kontakty s ruskými vyjednávači. Existují kontakty mezi ministerstvy zahraničí, avšak Pentagon a ruské ministerstvo obrany zatím konzultace nevedou: USA na neoficiální úrovni hovoří o tom, že na ruském ministerstvu prakticky nezůstali žádní specialisté schopní kvalifikovaně vést rozhovory o odzbrojení.

Ačkoliv tedy rozhovory už probíhají několik měsíců, zatím nedochází ještě ani k oficiálním konzultacím. Lavrovův zástupce Sergej Rjabkov Kommersantu řekl, že první kolo rozhovorů proběhne 17. května v Moskvě. Minulý týden u příležitosti Lavrovovy návštěvy v USA došlo k předběžným konzultacím.

Oficiálně neexistují žádné rozdíly v otázce nové smlouvy, takže se o ní veřejně nehovořilo. Na tiskové konferenci po setkání s Lavrovem Clintonová důrazně upozornila na skutečnost, že se Moskva a Washington výrazně liší v pohledu na Gruzii, ale to prý nemá vliv na spolupráci v dalších oblastech. A Lavrov se zvláštním důrazem přpomněl, že Obamova administrativa pokračuje v přezkoumávání předchozí politiky v oblasti protiraketové obrany. Moskva podle něj předala Washingtonu nové návrhy rozvíjející předchozí iniciativu Vladimira Putina: Podle ní by obě země mohly vybudovat společný systém protiraketové obrany využívající objekty v ruském Armaviru a ázerbájdžánské Gabale.

Velvyslanec Ruska v USA Sergej Kisljak Kommersantu sdělil, že nové návrhy pouze po technické stránce doplňují ty předchozí. A podel Sergeje Rjabkova nemá smysl měnit ruský postoj, dokud nebude jasný postoj nové americké administrativy. Zatím je ruská pozice taková, že by obě země měly společnými silami zabránit vzniku raketové hrozby - a teprve kdyby se to nepodařilo pracovat na jejím odražení. V tom případě by však protiraketová obrana musela být globální a fungovat na zcela jiných principech než dosud, a to včetně pricipů geografických. Rjabkov ale nebyl v geografické otázce konkrétní a řekl listu pouze to, že o využití kalinigradské základny v projektu globální protiraketové obrany se neuvažuje.

Moskva fakticky odmítla návrh Baracka Obamy spojit otázku protiraketové obrany s íránským jaderným programem. V březnu Obama v dopise Medveděvovi napsal, že důvodem k budování protiraketové obrany v Evropě je potenciální hrozba z Íránu, a že pokud by toto riziko bylo díky spolupráci Moskvy odstraněno, zanikl by i důvod k budování základny. Lavrov však během vystoupení v Carnegie Center jednoznačně prohlásil, že Moskva není připravena spojovat otázku protiraketové obrany s íránskou otázkou. Nehledě na vyjádření amerických politiků Moskva dál vnímá stávající projekt výlučně jako hrozbu vlastní bezpečnosti.

Celý článek v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 13.5. 2009