Rumsfeldova "jednotka pro zvláštní úkoly" způsobila stovky civilních mrtvých

16. 5. 2009

Jediná americká "jednotka pro zvláštní úkoly" způsobila prostřednictvím amerických leteckých úderů stovky civilních úmrt v Afghánistánu. Vyvolává to otázky o její další roli v konfliktu, píše list Independent.

Vojáci z jednotky US Marines Corps'Special Operations Command (MarSOC) jsou odpovědni za to, že požadovali letecké údery na Bala Boluk ve Farahu, k nimž došlo minulý týden. V nich zahynulo podle zpráv více než 140 mužů, žen a dětí. Jsou odpovědli za dva podobné incidenty z let 2007 a 2008.

Jednotka MARSoc byla před třemi lety založena na výslovný příkaz tehdejšího amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda, navzdory opozici od americké armády i od širší komunity zvláštních jednotek. Článek v listě Marine Corps Times označil vojáky z MarSocu za "kovboje", kteří přinášejí armádě ostudu.

4. března 2007 vojáci z jednotky, odjiždějící ze scény sebevražedného atentátu nedaleko pákistánské hranice začali příslušníci speciálních jednotek střílet. Hájí se, že jen opětovali palbu, svědci uvádějí, že Američané pálili bez rozmyslu na chodce a civilní automobily a usmrtili tak nejméně 19 osob.

V srpnu loňského roku nařídila dvacetičlenná jednotka z MARSocu, bojující po boku afghánských komand, palbu z bezpilotních letadel, bojových vrtulníků a děly vybaveného bojového letadla do budov v Azizabadu v provinci Herat, což usmrtilo více než 90 osob, mnoho z nich dětí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.5. 2009