BRITÁNIE:

Hlavní dárci pro Labouristickou stranu se od ní kvůli skandálu s poslaneckými dietami odvrátili

16. 5. 2009

Nejvýznamnější dárci, kteří dosud podporovali Labouristickou stranu částkami ve výši mnoha milionů liber, se od ní v důsledku skandálu týkajícího se hrazení neoprávněných výdajů pro poslance odvrátili a požadují zatčení poslanců, kteří se dopustili podvodů.

Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění vyplývá, že skandál přiměl více než čtvrtinu britských voličů, aby přestali podporovat dosavadní politickou stranu. Největší prospěch z toho mají malé britské strany, silně euroskeptický UKIP, fašistická British National Party a miniaturní Strana zelených.

Server PoliticsHome.com zjistil, že z 27 procent voličů, ochotných nyní přestat podporovat svou dosavadní stranu, podpoří 28 procent UKIP, 16 procent BNP a 15 procent Stranu zelených. Z průzkumu organizace YouGov vyplývá, že 34 procent Britů nyní uvažuje o tom, že bude hlasovat pro Zelené. Více než osmdesát procent voličů zastává názor, že poslanci, kteří zneužívali systém uhrazování výdajů, by měli být zbaveni kandidatury v příštích volbách.

Týdeník Observer hovořil s deseti významnými dárci pro Labouristickou stranu a jen jeden z nich potvrdil, že stranu bude podporovat i nadále. Labouristická strana má v současnosti dluhy ve výši 18,9 milionů liber.

Sir Gerald Kaufman, poslanec za Labouristickou stranu, se odmítl v sobotu vyjádřit k obvinění, že požadoval proplacení částky 8865 liber za televizní přijímač.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.5. 2009