Pákistán zvýšeným tempem doplňuje jaderný arsenál

19. 5. 2009

KD│Američtí kongresmani se na důvěrných jednáních dozvěděli, že Pákistán rapidním tempem buduje jaderný arsenál, i když jsou jeho zdroje vytíženy bojem s povstalci. To na Capitol Hill vyvolalo otázku, zda část americké vojenské pomoci v objemu řádově miliard dolarů nemůže být nějakým způsobem přesměrována do jaderného zbrojení, informují v The New York Times Thom Shanker a David E. Sanger.

Šéf Sboru náčelníků štábů Mike Mullen na senátním slyšení minulý čtvrtek tuto informaci potvrdil, aniž upřesnil jakékoliv podrobnosti. Uvnitř administrativy ovšem sílí obava, poněvadž Pákistán vyrábí větší množství jaderného materiálu než v době, kdy za klíčový úkol byla považována kontrola 80-100 kusů jaderné munice, a USA nevědí přesně, kolik vysoce obohaceného uranu využitelného v bombách, a po dostavení několika nových reaktorů také vysoce obohaceného plutonia využitelného v nové generaci zbraní, bude země vyrábět. Prezident Obama vyzval k celosvětovému smluvnímu zmrazení objemu výroby štěpného materiálu, ale situaci v Pákistánu zatím výslovně nekomentoval.

Bruce Riedel z Brookings Institution, který se podílel na revizi strategie pro Afghánistán a Pákistán, řekl NYT, že Pákistán "má více teroristů na čtvereční míli než jakékoliv jiné místo na zemi, a má program výroby jaderných zbraní, který roste rychleji než na jakémkoliv místě na zemi". Je však dosud nejasné, zda nespokojenost Kongresu s touto situací může vést k omezení objemu vojenské pomoci. Nedávno Kongres odsouhlasil tři miliardy dolarů na pět let s určením pro výcvik a vybavení jednotek k protipovstaleckým operacím. Vedle toho schválil i civilní pomoc v hodnotě sedm a půl miliardy. Jaderného programu se dosud týkal pouze jediný projekt s cílem zvýšit bezpečnost arsenálu a zabránit jeho ukořistění al-Kájdou, Talibánem nebo zrádci uvnitř armády. V nově schváleném balíku pomoci by se ovšem mohly najít prostředky k budování jaderné infrastruktury v době, kdy má země poprvé problémy s financováním zbrojení. Jaderný program přitom zamestnává desetitisíce lidí včetně asi dvou tisíc osob disponujících kriticky důležitými informacemi a výrobě zbraní. Dva nové plutoniové reaktory leží necelých dvě stě kilometrů od místa, kde armáda bojuje s Talibánem.

Mluvčí pákistánské vlády v pátek odmítl rozsah jaderného programu své země komentovat a řekl pouze, že Islámabád údajně usiluje o minimální odstrašující kapacitu. Varoval také před propojováním poskytování americké pomoci s tímto tématem a upozornil, že sankce a nátlak na jeho zemi ani v minulosti nefungoval.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 19.5. 2009