Bank of China se zaměřuje na čínský jüan

15. 6. 2009

Bank of China Ltd. (jedna ze čtyř státem vlastněných komerčních bank ČLR - pozn. překl.) uvažuje o redukci poměru aktiv v zahraničních měnách ve svém portfoliu tím, že se zaměří na nové půjčky v čínských jüanech, informují Victoria Ruan a Jason Leow v listu Wall Street Journal.

Státem ovládaný poskytovatel půjček má úmyslu poskytnout tento rok v Čínské lidové republice 10 % nových půjček v čínských jüanech a plánuje upravit portfolio svých aktiv a strukturu úvěrů tak, aby se lépe vypořádal s globální krizí a ekonomickými nejistotami, řekl ředitel banky Xiao Gang ve čtvrtek.

Rozsáhlá držení aktiv v cizích měnách uvrhly Bank of China v minulých letech do nevýhody, kdy zájem o jüan znamenal menší zisky vytvářené právě aktivy v zahraniční měně. Banka též uznala, že v budování obchodů denominovaných v jüanech ztrácela za ostatními.

Pan Xiao sdělil, že tato úprava - spíše než by měla znamenat ústup objemu obchodu v cizí měně - rozvine na jüanu založený byznys "rychleji" než předtím.

Dodal, že plán je částečně spojen se změnami směnných kurzů některých hlavních měn, způsobené globální krizí, ale dále toto tvrzení nerozvinul.

Na domácím trhu bude Bank of China zlepšovat skladbu svých výnosů a kvalitu půjček a omezí riskantní půjčky. Nové půjčky v jüanech mezi lednem a květnem v součtu představovaly 500 miliard jüanů (73,17 mld. amerických dolarů), což - jak řekl Xiao - vydalo zhruba na 10 % všech půjček bankovního sektoru v nových jüanech.

Konečná data za těchto pět měsíců zatím nejsou k dispozici. Jen v prvních čtyřech měsících roku se čínské banky v nových půjčkách rozrostly o 5,17 bilionu jüanů - více než za celý rok 2008.

Nové půjčky v jüanech by tento rok mohly přesáhnout osm bilionů jüanů, řekl Xiao, ale dodal, že je zde mnoho nejistot, které by růst půjček mohly ovlivnit. Bank of China si hodlá svůj podíl v nových jüanech udržet na přibližně 10 %, řekl.

Čínský bakovní regulátor nedávno nabádal věřitele, aby zůstali bdělí vůči možnému zhoršení kvality aktiv a ujistili se, že půjčky sytí skutečnou ekonomiku. Čínské banky od té doby zpomalily tempo půjčování z historického maxima z prvních třech měsíců [tohoto roku].

Jako součást úsilí zlepšit svou strukturu půjček zvažuje Bank of China, že přikročí k půjčování na projekty příznivé k životnímu prostředí a high-tech projekty malým firmám s ročními výnosy pod 100 milionů jüanů a domácím společnostem na jejich expanzi do zámoří.

Pan Xiao sdělil, že Bank of China v současnosti neplánuje žádné spojování kapitálu či akvizice v zámoří a místo toho se zaměřuje na organický růst.

(z angličtiny přeložil Karel Seidl)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 15.6. 2009