Rusko se vrací do blízkovýchodních mírových jednání, oznámil Medveděv

24. 6. 2009

KD│Ruský prezident Dmitrij Medveděv včera na setkání s představiteli Ligy arabských států v Egyptě oznámil, že Rusko obdrželo souhlas s účastí na moskevské konferenci o míru na Blízkém Východě od všech zainteresovaných stran, včetně nové izraelské vlády. V současné etapě je hlavním cílem obnovení palestinsko-izraelských jednání. Své setkání s představiteli LAS Medveděv zahájil komplimentem, když řekl, že "bez toho, abychom brali v úvahu pozici Ligy, není možno řešit problémy současného světa a není možno překonat problémy světové finanční krize", informoval Kommersant.

Medveděv prohlásil, že přerušení palestinsko-izraelských rozhovorů představuje vážný problém, který se může negativně promítat do situace v celém světě. Moskevská konference má být proto důležitým krokem k jejich obnovení.

Cesta ruského prezidenta po Africe zahrnující návštěvu Egypta, Nigérie, Namibie a Angoly začala rusko-egyptskými rozhovory věnovanými spolupráci v potravinářství, kosmickém průmyslu, jaderné energetice, výstavbě dopravní infrastruktury, boji s terorismem a tématu arabsko-izraelského sporu. Došlo rovněž k podepsání několika dokumentů, včetně dohody o strategickém partnerství obou zemí.

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 24.6. 2009