Ústav pro informace ve vzdělávání dnes nechá vyklidit squat Milada a Miluška

30. 6. 2009

tisková zpráva Ústavu pro informace ve vzdělávání MŠMT

Dnes v 10:00 hodin dopoledne za asistence bezpečnostní agentury, Policie ČR a Odboru krizového řízení Městské části Praha 8 proběhne vystěhování a vyklizení objektů Milada a Miluška. Objekty a přilehlé pozemky, které jsou státním majetkem a které spravuje Ústav pro informace ve vzdělávání (ÚIV), obývají neoprávněně od r. 1997 squatteři. To je hlavní důvod, proč ÚIV přistoupilo k tomuto radikálnímu kroku. ÚIV rozhodl o vystěhování squatterů z toho důvodu, že si obyvatelé Pelc-Tyrolky společně s vysokoškolskými studenty ubytovanými na kolejích 17. listopadu dlouhodobě stěžují na neudržitelnou situaci v okolí obou objektů.

V květnu letošního roku podali tamější obyvatelé a vysokoškolští studenti z kolejí petici za zásah proti squattu Milada a Miluška. Squatteři pořádají až do ranních hodin hlasité koncerty, na něž se sjíždějí stovky lidí. Obyvatelé a studenti nemají klid ani na spánek, ani na práci a studium.

Opakované stížnosti přicházejí na agresivní psy squatterů a účastníků koncertů, kteří ohrožují okolní obyvatele i jejich zvířata v širokém okolí. V minulém roce dokonce zardousili 15 zvířat v přilehlé zoologické zahradě. Psi napadli i poštovního doručovatele a dvě studentky z vysokoškolských kolejí.

V okolí squatu panují neúnosné hygienické podmínky, okolí obou vil je zamořeno lidskými i zvířecími exkrementy. Na místě hrozí riziko nákazy infekčními chorobami.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 30.6. 2009