Musáví: íránská vláda je nelegitimní

2. 7. 2009

Poražený íránský prezidentský kandidát Mir Hosein Musáví ve středu zdůraznil, že považuje novou vládu Mahmuda Ahmadineážda za nelegitimnní a požadoval, aby protesty pokračovaly.

Ve vzdorném prohlášení, zveřejněném na jeho serveru, požaduje Musáví také propuštění uvězněných "dětí revoluce" . reformistických osobností zatčených od voleb. Šéf íránské národní policie uvedl, že bylo zatčeno 1032 osob, avšak většina z nich byla propuštěna. Ostatní byly předány "veřejným a revolučním soudům".

Musávího jazyk jak se zdá naznačuje, že islámský režim v Íránu zradil základní principy revoluce z r. 1979.

"Je naší historickou odpovědnosti pokračovat v protestech a nevzdát se pokusů zachovat práva národa," píše bývalý premiér. "Od nynějška budeme mít vládu, která z hlediska vazeb na veřejnost je v nesmírně slabém postavení. Většina společnost, jíž já osobně jsem členem, nepřijímá legitimitu této vlády."

Musáví také požadoval, aby se režim zbavil své "posedlosti" bezpečností, aby byly zreformovány volební zákony, které byly podle něho zneužity. Požadoval dále ústavní právo svobodného politického shromažďování, ukončení cenzury médií a právo zakládat nezávislé televizní stanice.

Je to jeho nejnovější prohlášení od pondělí, kdy rada dohližitelů konstatovala, že ve volbách "nedošlo kvýraznějším nepravidelnostem".

Musávího rychle podpořil bývalý íránský reformistický prezident Mohammed Chatamí, který kritizoval to, co charakterizoval jako "sametový puč proti demokracii". "Protesty lidí byly potlačney, ti, jejichž povinnost je ochraňovat práva lidí, lidi ponížili, vláda teď přesto hovoří o národním smíření a o míru," řekl.

Mehdi Karoubi, další reformistický prezidentský kandidát, také uvedl na svém serveru: "Nepovažuji tuto vládu za legitimní. Budu pokračovat v boji za všech okolností a použiji všech prostředků."

Analytikové poukazují na to, že reformátoři chtějí udržet reformní hnutí při životě. "Chtějí proměnit opoziční činnost v občanské hnutí, které bude fungovat v rámci zákona," uvedl Baqer Moin, životopisec ajatolláha Chomejního. "To znamená, že dojde ke kolektivnímu reformistickému úsilí připravit příští volby, ochromit Ahmadinežáda a varovat vedení státu, že islámská republika ztratí důvěru obyvatelstva. Argumentují 'prohráli jsme jednu bitvu, ale válka za demokracii pokračuje'."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 2.7. 2009