Pád Davida Ratha

3. 7. 2009 / Boris Cvek

Zdá se, že ČSSD konečně pochopila, že tupě arogantní a excentrický hejtman Středočeského kraje jí škodí. Rath, který dříve jako šéf Lékařské komory zastával pravicové názory a měl blízko k ODS, se nedávno, po nástupu Jiřího Paroubka do čela ČSSD, stal sociálním, nikoli demokratem, ale populistou (i když jeho vyhrožování veřejnosti, že jeho kraj přestane platit poplatky za své občany, pokud ČSSD prohraje volby, je ještě horší než populismus, neboť v něm Rath vychází z logiky, že peníze daňových poplatníků jsou nástrojem, jimž může daňovým poplatníkům vyhrožovat).

Jeho případný pád, o nějž se podle všeho zasazuje např. bývalý ministr Urban, jednička středočeské kandidátky do předčasných voleb, by byl důležitým signálem o rezistenci sociální demokracie proti Paroubkovu technokratickému stylu (v tom ohledu je zajímavé pnutí uvnitř severočeské ČSSD mezi paroubkovským a foldynovským křídlem).

Na druhé straně bude pro lidi, jako jsou Urban, Škromach nebo Sobotka, čili lidé Špidlovy a Grossovy éry, bez Rathova a Paroubkova stylu obtížné vyhrát volby proti ODS. Ačkoli třeba mně jsou umírnění sociální demokraté mnohem sympatičtější než Rath a Paroubek, sociální demokracie s mým hlasem v podzimních volbách do Sněmovny těžko může počítat, i kdyby se Ratha spolu s Paroubkem zbavila.

Její elektorát je nyní odlišný od časů Vladimíra Špidly, kterému se podařilo spojit odpůrce Václava Klause a porazit ho ve volbách v roce 2002. Je ovšem otázka, na druhou stranu, jestli se pro mnoho voličů, kteří volili ČSSD v roce 2006 ve stylu "proti ODS", nestane ODS nakonec přijatelná (bez Tlustého a bez Klause je to opravdu hned mnohem sympatičtější strana). Potom by Paroubek a Rath byly pouhou přítěží, protože jejich celé know how je strašení před ODS a nadbíhání lidu tam, kde ODS zastává nepopulární a nepopulistické postoje.

Odkaz na zprávu o možném vyloučení Davida Ratha ze středočeské kandidátky do podzimních voleb: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.7. 2009