Co si Britové myslí o občanských průkazech

3. 7. 2009

Alan Johnson, labouristický ministr zdravotnictví (proč zrovna on?) se rozhodl začít znovu prosazovat projekt, o němž většina Britů doufala, že ho zabila hospodářská krize - totiž zavádění občanských průkazů. V článku v deníku Guardian Johnson argumentuje, že krádež totožnosti stojí Británii 1,2 miliardy liber ročně, a proto chce Johnson prosadit zavedení občanek co nejdříve. Že prý je to levné a občana to bude stát jen 30 liber (asi 900 Kč).

Možná si říkáte, no a co, všude jinde v Evropě občanské průkazy existují už dávno (v Československu je zavedl Hitler a pak už je nikdo nezrušil). Jenže tyhle nové britské superelektronické občanky budou, podobně jako úvěrové karty, ale inteligentněji, posílat do vládního ústředí informace, kdykoliv občan zajde na úřad, kdekoliv se občankou prokáže, a dokonce bude mít policie možnost nastavit davu demonstrantů čidlo a do policejního počítače se automaticky z jejich kapes odečtou osobní údaje všech přítomných. Přečtěte si, co si o projektu zavádění občanek myslí čtenáři na Fóru deníku Guardian pod Johnsonovým článkem. Těch komentářů je tam 299, fórum pod článkem je nyní už uzavřeno.

JohnYardDog

Docela se bez občanky obejdu, děkuju, nechci. Za 30 liber si namísto toho koupím dvě DVD.

bengaliman

Alane, jestli nebudou povinné, nemají smysl. Jako bývalý stoupenec Labouristické strany už pro vás hlasovat nebudu. Druhořadí ministři, kterým stojí v čele třetiřadý premiér. Staří velští horníci, kteří toto hnutí založili, by rotovali v hrobě, kdyby teď viděli vaši stranu. Cynická, bez kormidla a bez talentu. Proboha, už uspořádejte volby.

Monkeybummer

Myslel jsem, že jste se tohohle už vzdali, kamaráde.

Nech nás na pokoji, ano?

masterislove

Země, které už mají občanské průkazy, nejsou bez zločinců ani bez podvodů. Faktem je, že vy ani žádný jiný politik prostě nechápete, jak v reálném světě funguje technologie. Možná, kdybyste žili jako my normální lidi, rozuměli byste tomu, že se svobody člověk nemůže vzdát za falešné přísliby ochrany a bezpečnosti. Nemáte kvalifikaci na to, abyste byl schopen mě ochránit.

Orthus

Píšete, že krádež totožosti stojí Británii 1,2 miliard liber ročně.

Kde jsou důkazy?

davidabsalom

Uzavřeme tuhle dohodu: jestliže vy a vaše vláda od nynějška až do voleb v příštím roce neztratí žádná osobní data, budu první, kdo bude stát ve frontě na občanku.

To jsem zvědav.

barryanderic

Jdi s tím někam.

goldmine

Ne, ty, kamaráde, potřebuješ nové zaměstnání, a to brzo.

mintaka

"Krádež totožnosti stojí Británii 1,2 miliard liber ročně".

A kde máš odkaz?

Rád bych věděl, zda tento odhad pochází ze zdroje s dobrou pověstí, anebo od někoho, kdo má zájem na zavádění občanek. Nezapomněli jsme na irácké zbraně hromadného ničení.

I jestli je ten odhad realistický, kolik peněz by se ušetřilo zavedením občanek? Bez rozumné analýzy těchto údajů není zavádění občanek proti podvodům o nic realističtějším opatřením než protichřipkové injekce.

Hermionegingold

Vaše vláda má strašnou pověst ohledně zabezpečování ochrany osobní totožnosti, proč proboha bychom vám měli věřit jediné slovo?

hogswatch

Ano, jdi s tím někam.

Kimpatsu

Za třicet liber? Už to je lež. A, upřímně řečeno, je to irelevantní. Celý článek je jedna velikánská lež. Pokud budou občanky dobrovolné, vydáte mi pas, aniž bych byl registrován ve vaší databázi?

Lidi z Manchesteru, vy jste hrdí a poctiví občané. Povstaňte proti tomuhle fašismu a při příštích volbách můžeme lidem navrátit svobodu. Ale jestliže bude znovu zvolena Labouristická strana Zanu (odkaz na diktaturu v Zimbabwe, pozn. red.), budou to poslední volby za našeho života. Ignorujte lži těchto rasistických fašistů, udělejte, co je správné a za méně než rok můžeme zase začít, svobodni, znovu.

Noisebastard

Příspěvek byl vymazán moderátorem

Thesingingdetective

Příspěvek byl vymazán moderátorem

Scherfig

Dnes jsem si otevřel 4 bankovní účty, pronajal 2 byty, a dokázal své právo na práci sedmkrát. Kéž bych měl občanku.

Qwerty99666

Čím dřív vy nekompetentní autoritářští rádobystalinisté vypadnete, tím dřív.

Nikdy nebudu nosit občanku, nikdy vám za občanku nezaplatím a rád půjdu do vězení, abych nemusl občanku nikdy nosit.

Astro-fungal infection

Mám řidičský průkaz a pas. To naprosto stačí, stát nepotřebuje nic jiného, aby dokázal, kdo jsem.

Jsem člověk, ne číslo!

Qwerty9666

Plně souhlasím s noisebastardem

Sfk2

Nevěříme vám a chceme se vás zbavit

Clandulla

Občanky? Jen další krok na cestě Británie k společnosti jako ve filmu Mechanický pomeranč. Británie už má největší množství policejních kamer na světě a policii, která zdegenerovala v chátru zlovolných uniformovaných násilníků. Jen si k tomu dodejte ještě občanky, a samozřejmě drakonické pokuty pro lidi, kteří je nebudou ochotni pořád nosit.

BarkingMad

Ne, to, proč jsme každý z nás jedinečný, je důsledkem miliard let evoluce. Jedinečným nás neudělá karta od politika v obleku, který žvaní o podvádění a o tom, jak je to drahé. A ne, neposkytnu vám svou DNA. Tak laskavě už zmizte!

Soulking

Ani slovo o tom, jak obrovské peníze to bude stát to zavést. Typičtí labouristé.

Jimster

Napadlo vás někdy, že byste mohli začít shromažďovat méně informací? To je nejlepší způsob, jak ochraňovat soukromí občanů.

Ta biometrická karta ani nefunguje, vy si jako vláda nemůžete dovolit koupit čtecí strojky, stojí víc než 30 liber, pořád ztrácíte tajné informace ve vlaku, atd. Jestliže Gordon Brown okamžitě nerezignuje, znamená to, že hospodářský kolaps hrozí bezprostředně.

Qwerty9666

Až zločinci dekódují vaše šifrování na těch občankách, budou mít všechny informace hezky pěkně k dispozici. Nepředstavujte si, že vaši ajťáci jsou lepší než zločinci.

Drearkmorayeell

Naprosté nesmysly od šarlatánů ze Stasi New Labour.

Jsou to trapné výmluvy vlády, která neprokázala zrovna efektivně, že dokáže utajovat tajná data, co?

A že prý to stojí 1,2 miliardy liber ročně? To je jen kapka ve finančním oceánu škod způsobených ilegálními válkami a neregulovanými prasaty v korytech v bankovním sektoru za ZANU Labouristické strany.

Nekompetentní zkorumpovaná dekadentní vláda.

Cosmo9

My taky potřebujeme nezkorumpovaný politický systém, pane Johnsone, systém, kde ministři nepřechází drze do soukromého sektor a nevydělávají statisíce liber v zaměstnání u firem, které předtím regulovali. Potřebujeme zemi, která není úplně v háji v tolika věcech,a vy nás otravujete s občankami?

13th Duke of Wyborne

Prokrista.

Thatsonlyyouropinion

Moc dobře to tady pro tebe nevyznívá, Alane, že? Už ti to došlo, co máš udělat?

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.7. 2009