Jak vraždíme Afriku kvůli nejnovějším mobilům

3. 7. 2009 / Štěpán Kotrba

Coltan - hovorovými africký název pro temně černé směsné kovové rudy columbit - tantalit, z nichž se extrahují prvky niob ("columbium") a tantal. Tantal z coltanu se používá u většiny výrobků spotřební elektroniky, jako jsou mobilní telefony, DVD přehrávače a počítače. Export coltanu z východní části Konžské demokratické republiky (Zair) na evropské a americké trhy podle odborníků pomáhá financovat konflikt v Kongu rozděleném na více než 200 etnických skupin a 26 autonomních provincií, ačkoliv zde je umístěno dlouhodobě 17.000 mužů mírových jednotek OSN, což OSN stojí 2 miliardy USD ročně. Bez výsledku. Potenciálně je to jedna z nejbohatších zemí v Africe. Je bohatá na dřevo (polovinu lesů střední Afriky), má obrovské zásoby ropy a zemního plynu a téměř všechny známé minerály - zlato, měď, cín, diamanty či právě ono "černé zlato" - coltan.

Země je podle rozlohy třetí největší a dle počtu obyvatel - asi 66 mil. - čtvrtá největší v Africe. Před kolonizací žily kmeny vedle sebe poměrně poklidně, po příchodu Němců a Belgičanů začali napovrch vyvěrat rasové rozdíly a Tutsi snad i začali věřit ve svou nadřazenost. Dnes hlavní vůdce etnických Tutsiů Laurent Nkunda je odhodlán získat nerostná ložiska v Hutui obývaných regionech severního Kivu. Nicméně krvavá válka není primárně etnickým sporem, ale sporem ekonomickým. Důvodem je hlad "demokratických" zemí po stále větším množství stále lacinější elektroniky a rozdíl ceny, za kteoru je možno rudu primitivně vytěžit a za kterou je ji možno "západním" firmám prodat, přestože je na ní krev.

K tomu BL, 31. 10. 2008: "Kongo: Jak přiléváme - koupí mobilních telefonů - oleje do ohně nejkrvavější války v Africe" ZDE

Humanitární agentury tvrdí, že "značná část financí pro udržení občanských válek v Africe, zejména v Demokratické republice Kongo, je přímo napojena na zisky z coltanu." Během války v Kongu zemřelo od roku 1998 odhadem 5,4 milionu lidí. Částečně v důsledku těchto konfliktů je Konžská demokratická republika v současné době jedna z nejchudších zemí Afriky. Hospodářské problémy vyústily v hladomor, který měl spolu s nemocemi na svědomí až 3,8 milionů obětí.

Reálný HDP se snížil z 380 USD v roce 1960 na 115 USD v roce 2004. A zpráva Rady bezpečnosti OSN 2003 tvrdí, že je velké množství rudy nelegálně těženo a pašováno přes země východní hranice milicemi sousedních zemí - Ugandy, Burundi (85% Hutu a 14% Tutsi) a Rwandy (84 % Hutu a 15 % Tutsi) .

OSN: Security Council Condemns Illegal Exploitation of Democratic Republic of Congo's Natural Resources . ZDE

Rwandská genocidaZDE
Občanská válka ve Rwandě ZDE
Demokratická republika Kongo ZDE
Burundi ZDE
Rwanda ZDE
Ruanda-Urundi ZDE
Hutuové a Tutsiové ZDE
Seznam mírových operací OSN ZDE

Ke shromáždění a napsání tohoto stručného přehledu výpisků z wikipedie mě přiměl článek etoložky Mariny Vančatové na serveru Českého rozhlasu - projektu Odhalení, který tvrdí, že Coltan je nová hrozba pro gorily. S ním spojená těžba ohrožuje nejen miliony lidí, ale i gorily, nejvíce v afrických válečných oblastech. Těžba přírodních zdrojů, zvláště coltanu, je navíc hrozbou i pro jiné druhy pravděpodobně i v zákonem chráněných oblastech, takových jako je národní park Kahuzi-Biega (KBNP) v Demokratické republice Kongo. Park Kahuzi-Biega patří do světového dědictví UNESCO a je domovem asi 8000 goril východních (Gorilla beringei graueri) společně s tisíci dalších druhů živočichů.

Do té chvíle jsem kupodivu nevěděl, co je coltan, jak krvavou má historii a co vše vypovídá tato smolně černá ruda o euroamerické civilizaci a "demokracii", kterou se tak rádi povyšujeme nad druhé. Konflikt Tutsiů a Hutuů je Evropanovi vzdálený, lhostejný a nepochopitelný do chvíle, než si uvědomí, že bez mobilního telefonu, videa či DVD si nedovede představit svůj "plnohodnotný" životní standard. Neví, jakou cenu musí jiní za tento jeho standard platit.

Konžský lid dostává jenom zlomek ceny za svoje suroviny. Zpráva OSN konstatuje, že získání maximálního komerčního a materiálního zisku z těžby je primární motivací vojenských skupin a milicí, zapojených do občanské války. Drancování, rabování, vyděračství a kriminální kartely s mezinárodními kontakty začínají být v okupovaných oblastech samozřejmostí a představují budoucí velmi vážný bezpečnostní problém.

ČRo - Odhalení, Marina Vančatová: Coltan - nová hrozba pro gorily ZDE

Mvemba Phezo Dizolele, Pulitzer Center: video report on coltan's role in Congo's civil war - "Congo's Bloody Coltan" ZDE
Mvemba Phezo Dizolele, 8. 9. 2007, Pambazuka News: In Search of Congo's Coltan ZDE

WildlifeDirect - Gorilla Protection: Conflict Coltan and Cassiterite ZDE

A až zas bude někdo žvanit o "diktátorech" na Kubě, v Íránu či jinde a nutnosti "podpořit" demokracii tu či onde (od ropou nasáklého Blízkého východu až po jednu z páteřních ropných a plynových tras Gruzie), zeptejte se ho, co ví o coltanu a vlivu tantalové rudy na svědomí "demokratického" světa.

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl TÉMA BL

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.7. 2009