Rusko radikálně omezí počty svých tanků

7. 7. 2009

KD│Podle zatím neoficiálních údajů, získaných polskými zpravodaji, ruský generální štáb připravuje restrukturalizaci armády a válečného námořnictva. Jedním z nejdůležitějších kroků se přitom má stát vyřazení až 90% z celkem 25 000 ruských tanků, informovala Gazeta Wyborcza. Od 30. let přitom SSSR (později Rusko) vždy udržoval ohromné počty kvalitních tanků.

Spojené státy dnes provozují přes 6 000 tanků, ČLR asi 7000, zatímco Německo po skončení studené války zredukovalo své síly z 2 500 na počet lehce překračující 400 kusů. Polsko si nadále podrželo asi 600-700 tanků, zatímco ČR 200. Rusko má podle oficiálních údajů 21 800 tanků, z nichž je 6 500 v bojové pohotovosti.

Jedná se však o sovětské modely, které od rozpadu SSSR stále více zastarávají. Náklady na udržování této síly přitom spotřebovávají stále větší část ruských obranných výdajů. Teď s má ponechat zhruba 2 000 tanků. To by mohlo Moskvě pomoci odblokovat prostředky na skutečnou modernizaci armády.

Poznámka KD: Od 90. probíhal v ruské armádě spor o to, zda spíše zredukovat počty strategických jaderných zbraní a za ušetřené prostředky zmodernizovat zastarávající konvenční síly, nebo zda postupovat opačně. V tento okamžik tedy informace nasvědčují tomu, že po letech odkladů zásadního rozhodnutí může redukce nakonec zasáhnout strategické i konvenční síly současně. Podstatná část původních sovětských kapacit tankového průmyslu se přitom nachází na východní Ukrajině, takže rychlá obnova velké ruské tankové síly nyní nepřichází v úvahu. Kromě toho ani nejmodernější v současnosti vyráběný ruský tank T-90 nedosahuje kvality západních konkurentů. (ČR má fakticky u bojeschopných jednotek cca 30 zmodernizovaných tanků T-72M4CZ, zbytek tvoří většinou záložní stroje starších verzí.)

Celý článek v polštině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 7.7. 2009