Sestřelený Su-25 v Jižní Osetii

OHLASY GRUZÍNSKÉ VÁLKY

Co nenapíší proameričtí "novináři" v Moskvě, jakoby pro MAFRU neexistovalo...

10. 7. 2009 / Štěpán Kotrba

Ruská armáda si loni v krátké válce z Gruzií zřejmě nepočínala tak suverénně, jak tvrdí. Dospěla k tomu studie nezávislého ruského vojenského magazínu Moscow Defence Brief. Rusové si podle něj například sami sestřelili nejméně tři ze šesti ztracených letadel. Armáda to odmítá, ztratila prý jen čtyři stroje.

Tolik "mainstreamový" portál mediálního koncernu MAFRA - iDnes. Když tvrdil totéž tým analytiků Britských listů v září 2008 (!) v článku "Ruská armáda: kovářova kobyla chodí bosa?", tak tomu - samozřejmě - Mladá fronta Dnes nevěnovala pozornost. Britské listy nejsou "nezávislý" měsíčník Moscow Defence Brief vydávaný "defense think-tankem" Centre for Analysis of Strategies and Technologies. Zdroje BL, odvolávající se na texty ve vládním listu Rossijskaja gazeta, byly trapně oficiální, klasifikovatelné jako "tendenční", ruské, ... Skoro před rokem to nebyla pro "novináře" iDnes "zpráva". Sotva napsali v Moskvě v angličtině článek "Russian Air Losses in the Five-Day War Against Georgia", označil je externí redaktor zpravodajství iDnes a Rock and Pop Dan Prokop v iDnes jako "renomovaný časopis"... :-) Tupost, s jakou autor připsal pod článek popisku obrázku s textem "Ruská letadla se zřejmě nemusela vyhýbat jen gruzínským, ale i vlastním raketám", ukazuje, že o problematice neví zhola nic.

◄ Sestřelený Su-25 v Jižní Osetii, grab zpravodajství Vesti

UPDATE 12. 7. 2009 : i Lucie Hrdličková, která do Hospodářských novin v životě nepsala nic odborného o armádě, ale byla "zvláštní zpravodajkou z Tbilisi", kde dělala "reportáž" o Saakašvilim, se náhle stala 12. 7. 2009 pod dojmem článku v iDnes odbornicí iHNed na gruzínskou PVO. Článek "Rusové si ve válce s Gruzií sestřelili polovinu letadel sami, tvrdí magazín", jako kdyby tomu od Dana Prokopa v iDnes 10. 7. 2009 "Rusové si v gruzínské válce sestřelili polovinu letounů sami, tvrdí časopis" z oka vypadl... To je to tak nakažlivé a nebo mají oba dva listy stejnou PR agenturu?

122 mm samohybný systém BM-21 GRADRuské letouny Su-25 nesestřelily protizemní neřízené rakety odpalované ze 122 mm samohybného systému BM-21 GRAD, kterým Gruzínci ostřelovali Cchinvali, ale gruzínské řízené střely, naváděné americkým systémem řízení palby, proti kterým neupgradované letouny bez radarů, vypouštěčů klamných cílů a rozlišovačů neměly šanci. Rusové zpočátku Gruzínce hrubě podcenili. Další letouny pak sestřelily vlastní ruské protiletadlové baterie Buk-M2 (NATO SA-17) a polní systémy MANPAD "Igla" , když osleplí či zmatení piloti zahájili "přátelskou palbu" proti vlastním jednotkám na bojišti v domnění, že to je nepřítel.

Buk-M1 Podle neoficiálních zpráv gruzínské protiletadlové systémy Buk-M1, řízené radarovým systémem z Tbilisi, sestřelily čtyři ruské letouny v první den bitvy 8. srpna 2007: tři obstarožní Su-25 (NATO Frogfoot/Scorpion, česká přezdívka "Hrábě") a jeden dálkový bombardér Tu-22M3 (NATO "Backfire"), který prováděl průzkum. Juščenko totiž Gruzii prodal dva moderní 3-D letecké přehledové radary 36D6-M (modernizovaný ST-68U (19Zh6) v kódu NATO "Tin Shield") s dálkovým rozsahem až 360 km, používá se k S-300P (NATO SA-10), které byly nasazeny v Tbilisi a Savševebi blízko Gori. Teprve po těchto ztrátách nastoupily do války modernizované potomky Su-25, víceúčelové útočné Su-39 (NATO "Strike shield") - s GLONASSem, termovizí, střeleckým radiolokátorem, "skleněným" kokpitem. A slavily úspěch, i když byly místy v horách v problémech v důsledku nedostatečné podpory vlastního radarového systému.

Rusové podle neoficiálních informací ztratili jeden taktický průzkumný Su-24MR (NATO Fencer E) s nejkomplexnějším systémem průzkumu BKR-1, ovšem ozbrojený pouze dvojicí PLŘS R-60M, be kanónu a dalších střel. Ke ztrátě mělo dojít 8. srpna. Dále podle neoficiálních a nepotvrzených informací ztratili Rusové jeden přepadový Su-24M (NATO Fencer D) s televizně-laserovou aparaturou Kajra - 10. či 11. srpna, jeden útočný Su-25 9. srpna a jeden útočný vrtulník Mi-24 . Oba Su-24 sestřelily pravděpodobně gruzínské systémy Osa-AK/AKM a Su-25, podle některých zpráv, padl za oběť požáru při přátelské palbě vlastních jednotek z MANPAD. Podle zdrojů firmy Suchoj zasáhly další tři ruské Su-25 gruzínské MANPAD střely, ale podařilo se jim bezpečně vrátit na základnu.

Podle nepotvrzených zpráv byli ruští piloti ze Su-24MR a Tu-22M3 vzati jako rukojmí, a vyměněni za gruzínské zajatce 19. srpna. Dalších pět ruských pilotů dle tohoto zdroje (z Su-25 sestřeleného přátelskou palbou, navigátor ze Su-24MR a tři členové posádky z Tu-22M3) zemřeli.

S-125 Něva-MGruzie disponovala ve válce systémy země-vzduch S-125 Něva-M, upgradovanými Juščenkovou Ukrajinou, stejně jako systémy 9К37М1 Buk-M1 (NATO SA-11) spolu s 48 kusy řízených střel 9М38М1 od Ukrajiny, která je dodala v roce 2007. Gruzínské systémy Buk-M1 byly použity při taktickém výcviku v západní Gruzii v srpnu 2007 a odtud se jejich snímky objevily na ukrajinském internetu...

Gruzie disponovala dále dvěma bateriemi samohybných raketometů 9К33М2 Osa-AK (NATO SA-8b) a šeti (podle některých zrojů deseti) samohybnými systémy 9К33М3 Osa-АKM. Ty byly do války nasazeny v Gori, Senaki a Kutaisi. Ukrajina pak Gruzii prodala minimálně jeden pasivní elektronický monitorovací radarový systém Kolčuga-M, schopný detekce i těch cílů, které používají technologii stealth. Podle ukrajinských zdrojů další čtyři systémy Kolčuga-M spolu s elektronickým systémem Mandat (vyrobené v Doněcku v SKB RTU a Topaz) dodala Ukrajina Gruzii ještě v květnu roku 2008. To byly ty systémy, které znamenaly intervenci Ruska a následné parlamentní vyšetřování Juščenka. Ukrajina byla tvrdě kritizována za za prodej pasivních radarů Kolčuga do Číny, Iráku a Íránu i ze strany Spojených států. Ukrajinská společnost Aerotechnika také modernizovala zastaralé gruzínské radary P-18 (NATO Spoon Rest) na verzi P-180U, která představuje kvalitativní skok - moderní 2-D letecký přehledový radiolokační systém. V době, kdy napadla Gruzie Jižní Osetii, gruzínské letectvo mělo čtyři P-180U radary umístěny v Aleksejevce (nedaleko Tbilisi), Marneuli, Poti, a Batumi. V roce 2006 společnost Aerotechnika sjednotila gruzínské vojenské a čtyři civilní letecké radary a systém Kolčuga-M do jednoho systému národního operačního centra letového provozu, systému včasného varování a taktického systému velení. To je umístěno v Tbilisi a od roku 2008 je připojeno přes Turecko k systému NATO Air Situation Data Exchange (ASDE).

Bulharsko dodalo do Gruzie 500 kusů protiletadlových řízených střel 9М313 pro systém Igla-1, Polsko dodalo 30 kusů přenosných systémů SAM Grom se 100 raketami, Izrael dodal jeden moderní SAM systém Rafael Spyder-SR s raketami Python 5 a Derby (dle Jane's Missiles & Rockets). Pak měla dle ruských armádních zdrojů Gruzie disponovat tureckým systémem včasného varování Skywatcher.

ZSU-23-4 ŠilkaOperační jednotky gruzínské armády ve válce proti Jižní Osetii byly chráněny mimo jiné i 57-mm protiletadlovými kanóny С-60 , 23-mm protiletadlovými dvojkanóny ZU-23-2 na podvozku BRDM-2 a samohybnými automatickými čtyřkanónovými komplexy ZSU-23-4 Šilka (Amur AZP-23 - čtyři 23mm kanony 2A7 vybavené vodním chlazením, pneumatickým nabíjením a elektrickým zápalem, s centimetrovým radiolokátorem 1RL33 zaměřovacího a střeleckého systému Tobol na pásovém podvozku GM-575). Vše původem ještě z časů SSSR, ovšem doplněno o moderní systémy vyhledávání cílů a řízení palby, bylo smrtelně nebezpečné nejen starším, "slepým" verzím Su-25 , ale zejména vrtulníkům. Statická protiletadlová obrana vojenských objektů byla samozřejmě vybavena dalšími protiletadlovými kanóny, které v gruzínské armádě zůstaly ještě od sovětské éry.

ruské tanky v Gruzii Rusové po zjištění, proti komu vlastně stojí, nasadili vedle historického pozemního vozového parku do války i moderní letouny a vrtulníky, z nichž pak už neztratili už ani jediný. Jejich protiradarové a protizemní střely pak zlikvidovaly převážnou většinu radarového vybavení Gruzie, klíčové prvky letecké infrastruktury a tím Rusové vyřadili nejlépe vybavenou část gruzínské armády z boje. Batalion Vostok tak získal nadvládu nejen na zemi, ale i ve vzduchu. Oba prapory S-125M , většina gruzínských vojenských a civilních radarů, stejně jako ve většina systémů Buk-M1 a Osa-AK/AKM SAM byly zničeny. Zbytek Rusové rozstříleli dodatečně nebo zkonfiskovali při vyčišťovacích operacích. Včetně motorizovaného spojovacího uzlu NATO s kódy na americkou vojenskou družici... Válka skončila jinak, než si plánovači NATO mysleli přesto, že Rusko bylo vůči moderním elektronickým systémům v počáteční nevýhodě. Vyhodnocení války prokázalo těžké přecenění hi-tech prvků americké koncepce moderního boje a podcenění "obyčejné" taktiky rychlého postupu motorizovaných obrněných jednotek ve spojení s dlouhodobým a důkladným vojenským průzkumem.

Analytici Britských listů demaskovali trapný podvod gruzínského ministra obrany s "balistickou raketou" spadlou v Gruzii, stejně jako přinesli přehled operací začátku války, z něhož byla zřejmá omezená taktika ruského velení - v protikladu s lživým vyprávěním Saakašvilliho diplomatů. Portálu iDnes tyto informace, zveřejněné zároveň v odborném vojenském měsíčníku ATM, nepřipadly dostatečně zajímavé, protože neodpovídaly proamerické propagandistické interpretaci gruzínské "olympijské války" v českých mainstreamových médiích. Od teď nazývám portál iDnes "desetiměsíčník recyklátů"...

10. 7. 2009, iDnes, Dan Prokop: Rusové si v gruzínské válce sestřelili polovinu letounů sami, tvrdí časopis ZDE

Саид Аминов, Вестник ПВО: Грузинское ПВО в период войны в Южной Осетии ZDE
Воздушно-космическая оборона, Андрей Михайлов: Послесловие к Кавказской войне ZDE
Википедия: Потери авиации в ходе войны в Южной Осетии (2008) ZDE
Агентство национальных новостей: Грузия передала России тела летчиков сбитого бомбардировщика ZDE
Известия: Генштаб РФ признал ошибочным использование Ту-22 в Грузии ZDE
Генштаб РФ: Сбитый в Грузии Ту-22 выполнял разведывательный полет --- ZDE
18. 9. 2008, Britské listy, ŠOK,NS,IR: "Ruská armáda: kovářova kobyla chodí bosa?" ZDE

10. 9. 2008, Štěpán Kotrba: Falešná "Točka" z Gori už krouží nad ruskými médii ZDE

29. 8. 2008 Štěpán Kotrba: Točka zvaná Iskander a Sorosovi manipulátoři potřetí a snad už naposled ZDE
19. 8. 2008 Štěpán Kotrba: Našla se hlavice Točky. Zn.: Spadla z nebe na náměstí a je nepoškozená... ZDE
17. 8. 2008 Štěpán Kotrba: Manipulaci s "policejním Iskanderem" Gruzínci rozesílají evropským politikům ZDE

29. 8. 2008, Zdeněk Brousil, Štěpán Kotrba: Kavkazský konflikt, Gruzie a její ozbrojené síly - fakta a souvislosti ZDE

27. 8. 2008 Operace "Ranní záře": Gruzínské plány na útok na Abcházii a Osetii jako důkaz ZDE
24. 8. 2008 Situace kolem Jižní Osetie: čísla a fakta -- viděná z ruské strany ZDE
23. 8. 2008 Většina zbraní dobytých ruskou armádou v Gruzii byla modernizována na Ukrajině ZDE

18. 8. 2008, ANALÝZA Oskar Krejčí: Geopolitické důsledky dvoudenní války ZDE

12. 8. 2008, ANALÝZA Oskar Krejčí: Kavkazská tragédie ZDE

DALŠÍ TEXTY: Gruzie, Rusko a Jižní Osetie jako TÉMA BL

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.7. 2009