Krize a sociální konflikt: Radikální prostředky, skromné cíle

22. 7. 2009

KD│ Francouzští dělníci propuštění kvůli krizi vyhrožují vyhozením svých podniků do povětří. Tato radikalita prostředků však není spojena s jiným požadavkem než s vyplacením odstupného. Ještě v 70. letech evropští dělníci v podobných situacích usilovali o záchranu svých míst. Dnes tu máme militanty napodobující v požadavcích chování managementu, všiml si v analýze pro UPI Martin Walker.

Toto dění má tři znepokojivé rysy: Zaprvé, násilná taktika se ukazuje jako úspěšná. Zaměstnanci společnosti JLG vyrábějící vysokozdvižné plošiny získali v pátek každý 30 000 euro. Vyhrožovali přitom odpálením propanbutanových bomb připevněných k drahému vybavení v závodě nedaleko Bordeaux. Zadruhé, většina francouzských voličů takový postup podporuje a argumentuje přitom "zlatými padáky" pro vedení. Podle průzkumu je jen spravedlivé, aby si obyčejní dělníci také přišli na své. Třetím rysem je to, co Walker nazývá "fatalistickou, dokonce defétistickou kvalitou". V minulé generaci dělníci okupovali továrny a žádali, aby zůstaly v provozu. Bránili tedy svou budoucnost a svá místa. Dnes už to však nedělají, psychologie zaměstnaneckého odporu se změnila.

Zaměstnanci JLG jsou již třetí skupinou dělníků ve Francii uplatňující podobné hrozby. Předtím analogicky postupovali zaměstnanci telekomunikačního podniku Nortel a výrobce automobilových součástek New Fabris. "Když nic nedostaneme, tak jim nic nezůstane," řekl zástupce odborů z New Fabris listu Le Figaro. Ministr průmyslu Christian Estrosi pak 20. června souhlasil s vyplacením kompenzací z pomoci poskytnuté státem firmám Renault a Peugeot, které byly hlavními spoluvlastníky podniku.

Na konci května dosahovala nezaměstnanost ve Francii hodnoty 9,3%, což je podle OECD v Západní Evropě nejvyšší číslo hned za opravdu zle postiženým Španělskem, a prognózy nejsou dobré. V této situaci se dělníci smiřují s tím, že se svět prostě změnil, a rezignují na boj o zachování svých míst.

Celý článek v angličtině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 22.7. 2009