Americký student byl odsouzen za stahování hudby z internetu k pokutě 675 000 dolarů

2. 8. 2009

Joe Tenenbaum, student bostonské univerzity, který přiznal, že si z internetu stáhl 30 písní a sdílel je s přáteli, byl odsouzen k pokutě 675 000 dolarů.

Podle amerického federálního zákona mají nahrávací společnosti nárok na 750 až 30 000 dolarů za každé porušení autorských práv. Avšak americký zákon dovoluje pokutu až 150 000 dolarů za nahrávku, pokud porota zjistí, že porušení zákona bylo "zlovolné a záměrné".

Poté, co pětadvacetiletý Joel Tenenbaum ve čtvrtek přiznal, že stáhl z internetu 30 písní, americká okresní soudkyně Nancy Gertnerová nařídila porotě, aby rozhodla, zda jeho porušení autorských práv bylo zlovolné.

K tomu:"Jaké to je, být žalován o 4,5 milionů dolarůZDE

Ve své závěrečné řeči v pátek požadoval Tenenbaumův obhájce z Harvard Law School, profesor Charles Nesson, aby porota udělila nahrávacím společnostem jen malé odškodné. Doporučil, aby odškodné bylo jen 99 centů za nahrávku, což by byla cena, kterou by Tenenbaum musel zaplatit, kdyby si nahrávky legálně koupil.

Avšak Tim Reynolds, právník zastupující nahrávací společnosti, informoval soud, že si Tenenbaum stahoval z internetu hudbu už v letech 1999 - 2007. Tenenbaum přiznal, že si za tu dobu stáhl a poskytl kamarádům víe než 800 nahrávek.

"Žalovaný je tvrdý, dlouhodobý pachatel trestných činů, který věděl, že to, co dělá, je nesprávné, ale dělal to stejně," řekl Reynolds před porotou.

Experti na autorská práva se vyjádřili, že Tenenbaumovo rozhodnutí otevřeně přiznat, že porušoval copyright, je riskantní.

"Myslím si, že jeho strategií bylo upozornit veřejnost, že potenciální odškodné za porušování copyrightu je naprosto přehnané," uvedl Niels Schaumann, profesor na William Mitchell College of Law. "Riskovali ale výsledek, jaký přišel v případě Jammieho Thomase-Rasseta z Minnesoty." Minulý měsíc byl Jammie Thomas-Rasset, 32 odsouzen za stahování hudby z internetu k pokutě ve výší 1,92 milionu dolarů, tedy 80 000 dolarů za každou ze¨24 nahrávek, které si stáhl.

Zatímco Tenenbaum přiznal, že si hudbu z internetu stahoval, Thomas-Rasset to popírá a vyjádřil se, že nahrávací společnosti 1, 92 milionu dolarů od něho nikdy nedostanou.

Nahrávací společnosti nyní spolupracují s poskytovateli internetových služeb a plánují postavit nejhorší porušovatele copyrightu před soud.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 31.7. 2009