Kvůli reformě zdravotnictví hrozí Obamovi devastující porážka

9. 8. 2009

KD│ Obamův plán na poskytnutí všeobecné státem garantované zdravotní péče - včetně 46 milionů Američanů, kteří jsou nyní zcela bez zdravotního pojištění - utrpěl vážnou porážku, která je zčásti následkem prezidentovy vstřícnosti vůči spojencům i protivníkům. Díky tomu, že se snažil hledat pro svůj návrh široký konsensus i mezi Republikány a pravicovými Demokraty, se opozici, farmaceutické lobby a lobby zdravotních pojišťoven podařilo jeho návrh zablokovat. Situaci navíc vyhrocuje populistická kampaň vedená Sarah Palinovou, která mj. Obamu obvinila, že by její dítě postižené Downovým syndromem chtěl hnát před "komisi smrti", informuje pro The Observer Paul Harris.

Vyhrocená debata hrozí přejít až v občanské nepokoje, protože řada setkání parlamentních zástupců Demokratů s veřejností v jejich obvodech byla v minulých dnech narušena protesty, které organizují Republikáni společně s lobby zdravotnického průmyslu. Některá z těchto setkání byla dokonce zrušena kvůli obavám z násilí. V Missouri bylo šest lidí zatčeno. V jednom případě dav věšel figurínu zpodobující kongresmana před jeho kanceláří, v jiných bylo kongresmanům Demokratů vyhrožováno zabitím.

Obamova vlastní kampaňová organizace Organising for America nyní plánuje veřejná shromáždění na podporu zdravotnické reformy a podporu jí přislíbily některé odborové centrály, mezi jinými silná AFL-CIO. Mnoho komentátorů se v médiích distancovalo od populistické kampaně Republikánů, konzervativních uskupení a lobby zdravotnických korporací, jejíž organizátoři tvrdí, že jde o autentický projev lidového cítění. V řadě případů však byli usvědčeni z opaku, když došlo k veřejnému odhalení aktivistů, nicméně taktika přesto přinesla politický úspěch.

Obamův proslulý smysl pro správné načasování v tomto případě ztroskotal. Prezident si přál schválit zdravotnickou reformu ještě v srpnu, vyvinul kvůli tomu značné úsilí, ale kvůli antikampani se mu návrh prosadit nepodařilo, ačkoliv jeho Demokratická strana kontroluje Kongres. Navíc se zdá stále méně pravděpodobné, že reforma bude obsahovat systém veřejného, vládou garantovaného zdravotního pojištění; vypadá to na podobnou porážku jako v případě Clintonova pokusu z 90. let.

Politické důsledky této porážky se promítají do klesající popularity prezidenta. Podle nedávného průzkumu Quinnipiac University jeho podpora klesla na 50%, což znamená, že oproti červnu přišel o 7%. Stejnou ztrátu ukázal i výzkum provedený CNN. Důsledky ekonomické krize a odpor proti reformě zdravotnictví způsobily, že prezident poprvé vypadá jako slabý politik.

Obama se mohl pokusit využít stranické převahy a reformu Kongresem "protlačit". Hledání konsensu s Republikány a konzervativním křídlem Demokratů zvaným "Blue Dog Coalition", které je díky spojení s farmaceutickým průmyslem, soukromými zdravotními pojišťovnami a finančním sektorem velmi důležité pro stranický fundraising, se mu však vymstilo a jeho návrh byl zablokován. A to navzdory tomu, že 62% Američanů návrh na veřejné zdravotnictví podporuje a 61% by souhlasilo s jeho financováním prostřednictvím progresívního zdanění.

Demokraté se rozhodli pokračovat během srpna v propagaci zdravotnické reformy ve volebních obvodech a mobilizovat Obamovy příznivce i odboráře. Republikáni a další protivníci reformy hodlají pokračovat v mediálních útocích a v protestech během akcí Demokratů. Kongresové prázdniny končí 8. září a legislativní návrhy spojené s reformou budou mít v programu vysokou prioritu. Vzhledem k odporu Republikánů a konzervativních Demokratů bude muset Obama nakonec učinit brutální rozhodnutí: Buď akceptuje okleštěnou verzi svého plánu, nebo se vzdá snahy o kompromis v této záležitosti a vynutí si schválení návrhu po stranické linii.

Celý článek v angličtině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 7.8. 2009