Talibán vítězí

11. 8. 2009

KD│ Talibán získal v Afghánistánu převahu, varuje generál Stanley McChrystal, a přinutil Američany ke změně strategie. Ti nyní zvyšují počet vojáků v hustě obydlených oblastech jako ve městě Kandahár na jihu země, které bývalo duchovním centrem islámských milic, informovali Yochi J. Dreazen a Peter Spiegel pro Wall Street Journal.

Talibánci však současně opouštějí své tradiční centrum na jihu a ohrožují dříve stabilní oblasti na severu a západě země. Používají přitom kombinaci výbušných nástrah umístěných kolem komunikací a léček, v nichž útočí malé týmy dobře vyzbrojených militantů. Podle McChrystala to znamená, že vysoké ztráty amerických jednotek budou pokračovat po řadu dalších měsíců.

McChrystal plánuje provést změny v rozmístění amerických jednotek tak, aby lépe kontrolovaly oblasti s hustým osídlením, a očekávané posily 4 000 vojáků hodlá umístit do Kandaháru. Koncem roku mají mít Američané v Afghánistánu 68 000 vojáků. Přibližně dalších 30 000 jich poskytly země NATO a další spojenci. Někteří McChrystalovi spolupracovníci očekávají, že generál bude žádat o přísun dalších 10 000 vojáků. Pro Bílý dům by však údajně takový požadavek byl politicky nepříjemný. Do Afghánistánu jsou dosud přisouvány posily v počtu 21 000 vojáků a měsíční náklady na válku již nyní dosahují 4 miliard dolarů.

McChrystal požaduje rozšíření afghánské armády a policie na dvojnásobek současných počtů, aby mohl kontrolovat celé rozsáhlé a členité území. Armáda by měla být rozšířena z nynějších 135 000 mužů na 240 000 a policie z 82 000 na 160 000. To by si ovšem vyžádalo tisíce dalších instruktorů a rozsáhlé finanční náklady, které afghánská vláda v žádném případě nemůže sama krýt. Navíc průnik Talibánu na sever a západ si vyžádá i další americké síly, není však zatím jasné, kdy o ně McChrystal oficiálně požádá.

Někteří generálovi poradci nicméně upozorňují, že rozšiřování americké vojenské přítomnosti je politicky výrazně kontraproduktivní.

Američané nedávno vedli ofenzívu v provincii Hílmand na jihu země, která je centrem produkce opia - hlavního zdroje příjmu povstalců (v Hílmandu jde údajně asi o 10 milionů dolarů ročně). Nyní se prý snaží přesvědčit místní zemědělce, aby místo máku pěstovali pšenici a ovoce. Někteří američtí důstojníci se však obávají, že Talibán během operace využil příležitosti a infiltroval své tradiční centrum Kandahár, kde mezitím instaloval vlastní administrativu. Za odpovědnost ve městě nyní primárně zodpovídají Kanaďané, brzy by však měli obdržet významné americké posily z řad nově příchozích jednotek.

Celý článek v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 11.8. 2009