Rusku hrozí další bankovní krize

11. 8. 2009

KD│ Rusové nesplácejí své půjčky. Oficiální údaje o nedobytných půjčkách zveřejněné centrální bankou hovoří o více než 10% nedobytných kreditů. Pokud by podíl nedobytných pohledávek dosáhl hodnoty 15-20%, může to způsobit krizi bankovního sektoru. Někteří analytici se domnívají, že oficiální údaje jsou podhodnocené a kritické úrovně již bylo dosaženo, uvedl pro Nězavisimuju gazetu Igor Naumov.

V lednu činil podíl nedobytných pohledávek u soukromých osob oficiálně 6,2%, u korporací pak 3,6%. Nyní je to 10,1% a 8,3%, což představuje výrazné zhoršení, ale nikoliv nepředvídané. Podnikatelé museli v posledním období buď akceptovat velice drahé půjčky nebo omezit činnost. Proto se mnoho podniků ocitlo v platební neschopnosti. Ve skutečnosti mnohé banky mohou ve snaze ochránit svou reputaci podíl nedobytných pohledávek výrazně podhodnocovat.

Podle zástupce ředitele Institutu světové ekonomiky a mezinárodních vztahů Ruské akademie věd Jevgenije Gontmachera se skutečný stav bankovního sektoru ukáže na podzim, kdy bude zřejmé, zda obyvatelstvo i banky odolají finančnímu stresu. Občané ovšem nemohou počítat s pomocí státu - a banky jedině v případě, že vláda do té doby získá dodatečné prostředky díky růstu cen ropy.

Celý článek v ruštině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 11.8. 2009