Soudný den - pro a proti

13. 8. 2009

KD│ Dva významní podnikatelští magnáti, z multimiliardářské ligy a se zájmy po celém světě, se pod podmínkou anonymity shodli, že to nejhorší nás teprve čeká. Ameriku podle nich zasáhne ještě jeden úvěrový šok - a miliony pracovních míst už se nevrátí, napsal pro Washington Times Arnaud de Borchgrave.

Hovořili o současné globální finanční a ekonomické krizi. Oba věří, že další úvěrová krize je na spadnutí a nynější optimismus je jednoduše přestávkou před dalším poklesem. Předpovídají růst nezaměstnanosti někam k 15% a v roce 2010 velké sociální posuny. "Jsme zhruba tam, kde byla Británie v roce 1968," řekl jeden z těchto boháčů. Premiér Harold Wilson se tehdy rozhodl zříci všech britských závazků na východ od Suezského průplavu. To zahrnovalo mj. celý Perský záliv. Britští zvláštní agenti a policisté, průzkumné jednotky Trucial Oman Scouts - to vše stálo ročně 40 milionů dolarů. Zatímco britské impérium i všechna ostatní odnesl čas, na jejich troskách rostlo americké globální impérium a po zhroucení východního bloku v roce 1989 se jeho moc zdála bezkonkurenční. Dva magnáti, kteří si nepřáli být jmenováni, však dnes souhlasí s rostoucí částí amerického obyvatelstva, která je přesvědčena, že si Amerika astronomické náklady na impérium už nemůže dovolit.

Americký vojenský personál v počtu 2,5 milionu slouží po celé planetě na 737 zahraničních základnách a 3 800 vojenských instalacích ve Spojených státech. Obranný rozpočet na rok 2010 dosáhl 700 miliard a převyšuje vojenské výdaje zbytku světa. Přidejte všechny obranné výdaje skryté v rozpočtu ministerstva obrany a financí, náklady na zabezpečení veteránů a 16 zpravodajských služeb - a číslo se vyšplhá k bilionu. Spojené státy se z největšího světového věřitele změnily ve světového dlužníka, čelí rapidnímu úpadku výrobního sektoru a obchodní deficit na hlavu ročně vzroste o 2 000 dolarů. Pokles amerického podílu na globálním produktu neustále pokračuje, od roku 2000 se zmenšil z třetiny na čtvrtinu. Podle obou anonymních magnátů závazky převyšují zdroje. Každý den si - především z Číny - půjčujeme 3 miliardy dolarů, abychom udrželi nejvyšší životní úroveň na světě v době vzrůstajícího globálního nedostatku. Brzy bude zcela zřejmé, že je na čase pořádně si utáhnout opasky.

Thomas Fingar, bývalý hlavní analytik stotisícové americké zpravodajské komunity, v prognóze na rok 2025 předpověděl, že během příštích 15 let projde světový systém stejně dramatickou transformací jako po 2. světové válce. Globální význam Číny roste a význam USA naopak klesá. Na okraj Fingarovy analýzy napsal bývalý náměstek ministra financí Robert Altman pro Foreign Affairs, že nynější finanční krize je pro USA a Evropu "určující geopolitickou porážkou", která může pouze akcelerovat přesun gravitačního centra globálního systému do Číny. A to je trend, který ani bilionový obranný rozpočet (v rámci státního rozpočtu s plánovaným deficitem ve výši dvou bilionů dolarů) nedokáže zvrátit.

Pesimistický výhled může být poněkud zmírněn faktem, že IBM ročně podá více patentů než celá Čína. Tři čtvrtiny nejlepších světových univerzit sídlí v USA. Horší je ovšem přesvědčení obou magnátů, že Izrael koncem roku provede útok na íránská jaderná zařízení - a reakce Teheránu mohou vést až k tomu, že se cena ropy vyšplhá na úroveň 300 dolarů za barel.

Celý článek v angličtině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 13.8. 2009