Rituální hádka politiků v předvolebním období, neboli O neradostném, ale účinném divadle

14. 8. 2009 / Uwe Ladwig

V roce 2009 se zdá být předvolební boj německých politiků jiný než dříve, éra velké koalice stran CDU, CSU a SPD a ona vlastně přečnívající pozice zdánlivě nezranitelné kancléřky Angely Merkelové ukazují své důsledky. Stejně se ale stalo něco, co mladí novináři možná ani nevědí a na co se někteří starší už možná ani nepamatují...

Předvolební období není jen časem nesplnitelných slibů, ale také dobou útoků na hlavního politického konkurenta. To se všeobecně ví, německá kancléřka a předsedkyně CDU Merkelové ale vlastně nechce hrát s kandidátem SPD Frankem-Walterem Steinmeierem, který je v její koaliční vládě ministrem zahraničí, tak, jak by si to mohli někteří novináři představovat. Merkelová ví, že v příštích volbách může bez útoků vyhrát jen ona sama, a proto nebojuje a Steinmeierovy tak chybí hlavní nepřítel, proti němuž by se jinak mohl profilovat.

K překvapení některých novinářů se ale na vedlejším jevišti hádají představitelé CSU a FDP takovým způsobem, že by si člověk mohl myslet, že jejich cílem už není koaliční vláda všech těchto tří stran CDU, CSU a FDP , její černo (CDU/CSU) -žlutý(FDP) volebni sen. Veit Medick a Christian Teevs v Spiegel online dokonce píší, že tahle "malá válka o místa kazí černožluté snění" (Kleinkrieg um Posten verdirbt schwarz-gelbe Phantasien) .

Tahle "malá válka", která začala útokem předsedy CSU Horsta Seehofera na předsedu FDP na predsedy FDP Guida Westerwelle , byla ale vlastně předvídatelná, protože Seehoferovým příkladným politickým vzorem byl a ještě dnes je onen známý bývalý ministerský předseda Bavorska Franz-Josef Strauß. A Strauß to byl kdysi, v každém předvolebním období možná nenapodobitelným způsobem s vervou útočil na členy strany FDP, aby získal na jedné straně hlasy pravičáků hlavně pro bavorskou CSU, ale taky pro CDU, a na druhé straně tím posílil FDP, protože všichni liberálové, kteří chtěli, aby Strauß nebyl moc mocný, volili FDP a ne "rudou" SPD.

Po volbách bude ovšem Seehofer bez problémů s Westerwellem a jinými členy FDP spolupracovat tak, jak to kdysi dělával Strauß, a divit se budou jen ti voliči, kteří to tehdy nezažili, anebo na to už zapomněli. Tenhle trik fungoval v minulosti a asi bude fungovat i dnes. Příznakem toho je podle mého i ten článek od Medicka a Teevse, anebo si myslíte, že to voliči všechno prokouknou a tentokrát z odporu nad tím divadélkem budou volit sociální demokraty?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.8. 2009