Bývalý britský vicepremiér hájí státní zdravotnictví

14. 8. 2009

◄ Bývalý britský místopředseda vlády John Prescott hájí britské státní zdravotnictví na YouTube v projevu pro americké občany. Řekl:

"Dobrý den. Já se jmenuju John Prescott. Za Tonyho Blaira jsem byl deset let náměstkem ministerského předsedy. Před několika týdny jsem byl v Americe a naslouchal jsem s velkým zájmem kontroverzní debatě, která se teď v Americe odehrává. Avšak teď jsem byl zděšen, že britský poslanec, Daniel Hannan, vám zkreslil, o co jde ve věci státního zdravotnictví tady v Británii. Byl jsem tím neuvěřitelně překvapen.

Je to kontroverzní otázka, ale musím říci, sedím tady na terase Dolní sněmovny v této nádherné Dolní sněmovně, kde se konala tahle debata o zdravotnictví před více než šedesáti lety. Byla to politická, sociální a morální otázka. Mělo by se poskytovat zdravotnictví všem, anebo by se to mělo nechat trhu a mělo by se za léčení platit?

Oni tady r. 1947 udělali to rozhodnutí poskytovat léčení podle toho, jak to pacienti potřebují, a nikoliv podle toho, kolik má kdo možnost zaplatit. To je právě ta základní otázka. Ale je zajímavé, že tehdy proti tomu ostře vystupovali lékaři, ostře proti tomu byly pojišťovny a byla proti tomu tehdy i Konzervativní strana. A proto, musím říct, byste měli přistupovat k těmto výrokům pana Hannana s takovou mírou skepse.

Kde on asi má pravdu, hovořil o dlouhých čekacích lhůtách v britském státním zdravotnictví. To je pravda. To jsme zdědili v roce 1997. To bylo po osmnácti letech, kdy naše zdravotnictví nechávala upadat paní Margaret Thatcherová. Od té doby jsme ale napumpovali do zdravotnictví velké množství peněz, ale mimochodem, procento peněz, které jde do zdravotnictví, v poměru k HDP je stále ještě o hodně méně než v Americe, a my zdravotní péči poskytujeme zadarmo každému, nezávisí to na trhu a na cenách.

Takže mě zajímalo, jestli údaje, které vám poskytl pan Hannan, byly správné. Tak jsem požádal parlamentní knihovnu, aby mi poskytla určitá data. My v Británii všichni přijímáme, že knihovny jsou nestranné. A oni mi poskytli informace, že v okrese, za nějž je zvolen pan Hannan, na jihovýchodě, úmrtnost na 100 000 obyvatel za deset let, v letech 1997 a 2007, poklesla o 25 procent, úmrtnost na rakovinu poklesla o 16 procent, úmrtnost na srdeční choroby poklesla o 25 procent, úmrtnost na infarkty poklesla o 42 procent a průměrná délka života se prodloužila o dalších sedm let! Tak to jsou informace o zdravotnictví z jeho vlastního volebního okrsku! A já jsem tam u nich včera večer byl a oni byli zděšeni nad tím, co řekl v americké televizi. Že by britské státní zdravotnictví nepřál nikomu! Měl jim to říct, když ho zvolili.

Ale ve skutečnosti, my jsme na své státní zdravotnictví hrdí, přes 90 procent britských občanů si myslí, že je to velmi dobré zdravotnictví a podle mě je založeno na principech, kterých se musí držet každá civilizovaná společnost:

Zdravotnictví musí být k dispozici těm, kteří ho potřebují, a ne jen těm, kteří jsou schopni platit.

Tuhle diskusi jsme tu měli před více než šedesáti lety. A lidé v Británii by si své státní zdravotnictví dnes nedali vzít. To je ten rozdíl mezi zdravotní péčí pro každého, která funguje, a tržním zdravotnictvím, které závisí na tom, jestli jste schopni platit.

Takže doufám, že v Americe o tom budete mít zajímavou debatu, jsem si jist, že ano. Je to rozhodnutí čistě pro americký lid, ale nezakládejte ho na falešných tvrzeních, která učinil pan Hannan, aby poskytl materiál silám pravice ve Spojených státech. Máte před sebou tu debatu. Je to tatáž bitva, je to tentýž morální problém. Ať se vám ta debata podaří."

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.8. 2009