Americký soud nařídil Googlu, aby prozradil bloggerčinu totožnost

20. 8. 2009

Joan Maddenová, soudkyně u Nejvyššího soudu státu New York, nařídila firmě Google, aby mu poskytla totožnost anonymní bloggerky, která na svém blogu pomlouvala jednu newyorskou modelku.

Soudkyně rozhodla, že Liskula Cohenová, 27, má právo získat informace o totožnosti osoby, která loni na blogu nazvaném "Skanks in NYC" Cohenovou obviňovala, že je sexuálně promiskuitní, že je špinavá a že vypadá špatně.

Blog, který vznikl loni v srpnu na pobočce firmy Google Blogger.com, byl už dávno vymazán, avšak právní zástupce Cohenové uvedl, že protože se pravidelně objevoval po zadání jména modelky do Googlu, ohrožoval její kariér. Google odmítl zveřejnit totožnost bloggerky s tím, že jeho praxí je tyto informace nedávat k dispoziic.

Cohenová se však obrátila na soud a ten nařídil Googlu bloggerku odhalit. Google modelce poslal email autorky blogu a Cohenová uvedla, že ji "okamžitě poznala jako ženu, kterou znám z newyorských parties. Je to naprosto nevýznamná osoba v mém životě," řekla televizi ABC. Cohenová uvedla, že bloggerce zatelefonovala a odpustila ji, jenže bloggerka se jí dosud neomluvila.

Její právní zástupce konstatoval, že soudní rozhodnutí vyšle signál bloggerům o hranicích svobody slova na internetu.

"Internet už není bezpečným útočištěm pro zveřejňování pomluv," uvedl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 20.8. 2009