Muži se v přítomnosti krásných dívek skutečně chovají jako blbci

4. 9. 2009

Z nových výzkumů vyplývá, že muži, kteří stráví třeba jen několik minut ve společnosti atraktivní ženy, mají daleko horší výsledky v testech, jejichž cílem je měřit výkonnost mozku, než když hovoří s někým, koho nepovažují za přitažlivého.

Výsledky studie vyšly v časopise Journal of Experimental and Social Psychology. Autoři studie se domnnívají, že důvodem asi je, že muži se snaží využít co největšího množství funkce svého mozku na to, aby na krásnou ženu udělali dojem, takže jim nezbývá intelektuální kapacita na další úkoly.

Zjištění mají dopady na funkčnost mužů, kteří flirtují s ženami, v zaměstnání, a při zkouškách ve školách.

Ženy ale intelektuálně neochromuje, když hovoří s atraktivním mužem. Je to možná proto, že muži jsou evolucí daleko více naprogramováni, aby mysleli na šíření svých genů. Ženě ale pouhé setkání s atraktivním mužem nestačí. Zároveň uvažuje také o tom, zda je hodný, příjemný, mladý, bohatý. Pouhý pohled na atraktivního muže na ženy nemá tentýž efekt jako pohled muže na atraktivní ženu.

Psychologové na Radboud University v Holandsku uskutečnili tuto studii poté, co na jednoho z nich udělala krásná žena při prvním setkání takový dojem, že si nemohl vzpomenout, kde bydlí, když se ho na to zeptala.

Testům se podrobilo 40 heterosexuálních mužů. Dělali standardní paměťové testy, kdy sledovali proud písmen a měli říkat co nejrychleji, zda další písmeno je totožné s předposledním písmenem. Pak dobrovolníci sedm minut hovořili s muži a ženami, kteří byli členy výzkumného týmu, a test opakovali.

Ukázalo se, že muži reagovali pomaleji a jejich výsledky v testu byly horší poté, co se snažili udělat dojem na krásné ženy. Čím víc se jim žena líbila, tím byly výsledky horší.

V závěru své studie vědci praví: "Dospěli jsme k závěru, že kognitivní fungování mužského mozku může být dočasně oslabeno po interakci s atraktivní ženou."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.9. 2009