BRITSKÉ LISTY PROTESTUJÍ PROTI OBVINĚNÍ NOVINÁŘE

Policie obvinila reportéra iDnes, jako by byl squatter

13. 9. 2009 / Štěpán Kotrba

Naprosto bezprecedentní je krok policie, která spolu se 24 squattery zadržela v neděli po půlnoci reportéra internetového serveru iDNES.cz Pavla Eichlera. Ten s demonstrujícími pobýval v obsazeném domě v ulici Apolinářské po celý den a v 1:40 po půlnoci z něj sám na výzvu policie vyšel. Eichler, který se dlouhodobě věnuje problematice pravicového extremismu, alternativním komunitám a kultuře, přitom ze squatu podával informace svému listu - čili pracoval zde jako novinář.

Podle serveru iDnes od samého rána sháněla redakce iDnes od policie jakoukoli zprávu o osudu svého spolupracovníka. Marně. Poslední nadějí byl advokát, kterého za ním vyslalo vydavatelství Mafra. Ani ten ale neměl moc šancí. Policie nikomu neřekne ani to, kam zadrženého umístila.

An English version of this article is in CLICK HERE

13. září 2009, 20:13, iDnes: Reportéra iDNES.cz odvedla policie a slehla se po něm zem ZDE

Eichler, podle informací deníku Aktuálně policistům tvrdil, že byl v domě pouze v rámci výkonu své práce, to mu však podle policejního mluvčího Tomáše Hulana není nic platné a bude s ním jednáno jako s kterýmkoliv jiným squaterem. "Byl tam jako novinář, ne jako demonstrant," konstatoval pro Aktuálně šéfredaktor serveru iDNES.cz Michal Hanák.

Autor tohoto článku od roku 2000 jako fotoreportér internetového deníku Britské listy a Českého rozhlasu Online monitoroval prakticky každou demonstraci radikálních skupin v Praze, včetně zasedání MMF či NATO. Doposud NIKDY se za těch uplynulých devět let nestalo, aby policie zaútočila, zatkla a obvinila novináře, označené identifikací PRESS. Autorovy fotografie v několika desítkách případů v minulosti přitom dokonce prokázaly porušování zákona samotnými policisty. Pokud nebude česká policie jako orgán demokratického státu respektovat práci profesionálních novinářů i v takto vypjatých situacích, ocitáme se daleko blíže totalitnímu policejnímu státu, než bychom chtěli. Eichlerovi, stejně jako squaterům, hrozí za návštěvu domu zkrácené soudní řízení (trestní příkaz) za porušení práva k bytu a nebytovým prostorům (§ 249a odst. 1. tr. zákona).

Institut trestního příkazu dle § 314e zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád) bez projednání věci v hlavním líčení či dokonce i bez přítomnosti obviněného, přitom nutí takto odsouzeného podat odpor do pouhých osmi dnů od jeho doručení. V případě, kdy odsouzený odpor nepodá nebo nestihne podat, vzdává se tím práva na projednání věci v hlavním líčení. Příkaz se doručuje do vlastních rukou (§ 63 odst. 1 a 3), ale vzhledem k právní fikci doručení nemusí vě skutečnosti odsouzený ani vědět, že byl odsouzen. Trestním příkazem lze uložit trest odnětí svobody do jednoho roku s podmíněným odkladem, trest obecně prospěšných prací či peněžitý trest. Byl-li podán proti trestnímu příkazu oprávněnou osobou ve lhůtě odpor, trestní příkaz se tím ruší a samosoudce nařídí ve věci hlavní líčení; při projednávání věci v hlavním líčení není samosoudce vázán právní kvalifikací ani druhem a výměrou trestu obsaženými v trestním příkazu (§ 314g tr.ř.). Při odporu proti trestnímu příkazu při hlavním líčení za porušení práva k bytu (§ 249a odst. 1 tr.z. - kdo protiprávně obsadí nebo užívá dům, byt nebo nebytový prostor jiného...) může být Eichler odsouzen až k trestu dvou let nepodmíněně nebo peněžitému trestu.

Není možné, aby byli takto trestně stíháni novináři. Z profesní solidarity Britské listy protestují proti zatčení a obvinění novináře Pavla Eichlera ze serveru iDnes. Naléhavě žádají policii a vyzývají policejního prezidenta, aby byl Eichler okamžitě propuštěn a aby bylo obvinění proti němu staženo, neboť pouze dělal svoji práci. O postupu české policie budou Britské listy neprodleně informovat mezinárodní veřejnost a novinářské instituce.

Britské listy Eichlerovo stíhání vnímají jako naprosto skandální pokus o policejní zastrašování novinářů v ČR. Doposud informovaly o případu Mezinárodní federaci novinářů, Helsinský výbor amerického Kongresu, Britskou asociaci novinářů, deník Guardian a pořad Europe Today BBC. Informovány budou v pondělí Evropská komise a Parlamentní shromáždění Rady Evropy.

UPDATE 19:39 Policie propustila Pavla Eichlera z cely "předběžného" zadržení po patnácti hodinách od jeho zatčení. "Celou dobu jsem žádal o zprostředkování kontaktu s advokátem, to ale postupně pět policistů ignorovalo a poslední z nich ještě dodal, že místo advokáta dostanu do držky," uvedl reportér pro server iDnes. Policisté ignorovali i fakt, že u sebe měl průkaz novináře MF DNES a iDNES.cz. Obvinění police nestáhla.

13. září 2009, 19:39, iDnes: Policie pustila reportéra iDNES.cz zadrženého při zátahu na squattery ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.9. 2009