Proč říkají "konzert"?

14. 9. 2009 / František Řezáč

V televizních novinách Novy nám v sobotu hlásili, že se Praze koná konzert skupiny Kabát. Připadá vám to divné? Ano, ten konzert se "z". Ale oni to tak říkali. Všichni. ( Podrobnosti na www.tn.cz ). Proč, to je záhada. Vždyť se to píše koncert a oni to čtou konzert, jako konzerva. Že by se v češtině četlo "c" jako "z" a hlasatelé Novy byli takto školeni?

No, ono to bude jinak, asi jako s tím "folcvágnem", který také jezdí po českých silnicích... Slovo koncert převzala čeština z italštiny - concerto. Také tak němčina, jenže ta si musela dle svého pravopisu vypomoci právě tím "z", protože holt se to "z" v Německu čte "c". Čili psáno "das Konzert", čteno "koncert". Česky jako německy. Ovšem, ne tak na Nově...

Mimochodem; v pátek byl v Dolní Lukavici u Přeštic krásný koncert na zahájení už sedmnáctých Haydnových hudebních slavností - www.haydn-festival.cz- a kromě první, Lukavické symfonie Franze Josefa Haydna uvedl orchestr Plzeňské konzervatoře za řízení Jiřího Štrunce čtvrtý houslový koncert W.A. Mozarta ( K.V. 218 ) s neuvěřitelně mladým a neuvěřitelně perfektním sólistou Markem Pavelcem. Jenže, jak zase číst toho "mozarta"?

To jsou věci s těmi cizími jazyky...

V Lukavici jsme se rozloučili v pátek večer s mladými interprety mistrovým koncertem pro trubku ( clarino) a orchestr Es dur se sólistou Janem Vitingerem. Ještě cestovali k dalšímu Vystoupení, a tak jsme měli pocit, že je dlouhým potleskem trochu zdržujeme. Papá Haydn se v hudebním nebi jistě usmíval, vždyť sám běhával v onom roce 1759 po polích a mezích kolem Lukavice se svými kolegy a nástroji, aby bylo panstvo i při výletech do okolí hudebně uspokojeno.

Haydnovy slavnosti trvají až do 19. září. Pokud se na ně vydáte, jeďte raději na koncert, než na "konzert", on by se papá mohl zlobit, že to neumíme ani po dvě stě padesáti letech od jeho smrti správně číst...

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.9. 2009