"Bez squatu nebude Praha metropolí"

14. 9. 2009

tisková zpráva Strany zelených

Krajská organizace Strany zelených vítá Týden nepřizpůsobivosti vyhlášený iniciativou Freedom not fear (Svoboda místo strachu) na týden od 12. do 19. září. Vnímá jej pozitivně jako festival, který se snaží povzbudit všechny nonkonformní komunity i alternativně smýšlející jednotlivce v jejich vědomé odlišnosti a často i odporu vůči mainstreamu.

Pražští Zelení zároveň vyjadřují podporu squatterům, kteří včera svépomocí obsadili vybydlený dům poblíž Botanické zahrady v Praze 2 s cílem nemovitost opravit, obydlet a zpřístupnit veřejnosti během kulturních akcí. Nesouhlasíme s policejním zásahem vůči těm, kteří přišli vznik squattu podpořit , ale samotného obsazení se nezúčastnili. Celkově považujeme včerejší policejní zásah za nedostatečně odůvodněný a v každém případě nepřiměřeně brutální.

"Bydlení je právo. A squatteři nejsou narkomani a kverulanti, ale lidé, kteří myslí svobodně a mají odvahu svou svobodu veřejně hájit," uvedl žižkovský zastupitel za SZ Matěj Stropnický, který sobotní zábor budovy na místě podpořil, a byl spolu se sedmdesáti dalšími účastníky policií silou předveden do vyšetřovny v Bartolomějské, kde strávil celou noc.

Zelení se domnívají, že squatty jsou svébytnou součástí moderního velkoměsta. "Všechny významné evropské metropole mají svůj squatt. Bez něho se Praha metropolí nikdy stát nemůže," zdůrazňuje předsedkyně pražských zelených Petra Kolínská.

"Dokud jsou v širším centru Prahy desítky, ne-li stovky chátrajících objektů, je možné squatterské hnutí buď násilím potlačovat a kriminalizovat nebo mu vyčlenit prostor, kde se bude tato kultura rozvíjet. Inspiraci hledejme v Amsterodamu, Barceloně a dalších městech, kde dlouhodobě neudržované domy mohou squateři za určitých podmínek obsadit," řekla Zuzana Drhová, zastupitelka hlavního města a členka kulturního výboru ZHMP.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.9. 2009