A je to...

16. 9. 2009 / Ladislav Žák

Pat a Mat naší politické scény zase někde na něco zapomněli a jejich pracně stavěná bouda na veřejnost opět nevydržela slabý nápor závanu zdravého rozumu - a všechno to spadlo. Přitom to měli tak pěkně vymyšlené. Volby budou, kdy my, Pat a Mat, chceme a vybírat se bude jen z nás a z nás. Takové Rozpaky kuchaře Svatopluka v podobě volební reality show na nás chystali. A najednou se to začíná tak nějak celé kývat. Lidovci se nevytrácejí, komunisté nevymírají, TOP 09 tlačí a Zelení se drží. A pak už jen stačilo poukázat na omyl v legislativě a Pat a Mat se seběhli a začali se objímat, foukat si bolístky a pak bok po boku začali pumpovat z potápějící se lodi vodu. Najednou bylo po pracně budovaném kouzlu lítého levopravého sporu, který má v naší zemi jediný účel - a to zakrýt skutečnost, že řeči se vedou, urážky poletují, skandály se vytvářejí, ale to podstatné, veřejné peníze, tečou onou proklínanou třetí cestou, zvanou společné korýtko, do soukromých kapes. Bylo třeba rychle obnovit fasádu krutého zápasu o veřejné blaho.

Přiznám se, že jsem chtěl psát dál. Ale poté, co jsem vyslechl včerejší pořad Otázky Václava Moravce Speciál, doporučuji toliko a pouze jeho srovnání s týmž pořadem s datem 1. září 2009. Jsou od sebe pouhé dva týdny. Není v mých silách to srovnání ani slovem vypovědět, ani perem vypsat. To se prostě musí vidět.

Snad jen poslední poznámku. Pokud se ptáte, kdo je Pat a kdo je Mat, tak odpovídám, ať si každý vybere. Je to skoro jedno...

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.9. 2009