Spojené státy plánují oslabit dohodu o klimatu z Kodaně, varuje Evropa

16. 9. 2009

Zásadní rozpory mezi Spojenými státy a Evropou by mohly ohrozit novou celosvětovou dohodu o globálním oteplování.

Evropa se střetla s Obamovou vládou ohledně globálního oteplování v potenciálně škodlivém konfliktu, k němuž došlo těsně před zásadním politickým vyjednávání o nové globální dohodě o regulaci emisí skleníkových plynů.

Hlavní konflikt vznikl mezi Amerikou a Evropou ohledně struktury nové celosvětové dohody o globálním oteplování. Zdroje na evropské straně varují, že Spojené státy zřejmě oslabí novou dohodu a ochromí schopnost světa snížit emise uhlíku.

O nové dohodě se má jednat v prosinci na schůzi OSN v Kodani a hovoří se o ní jako o poslední šanci zachránit planetu Zemi před vzrůstem teploty 2 stupně Celsia či o více, což EU považuje za nebezpečné.

Spor mezi Amerikou a Evropou je o tom, jak se mají počítat cíle jednotlivých států ohledně redukce emisí uhlíku. Evropa chce zachovat systém z dohody z Kjóta, Obamova vláda chce vytvořit úplně nový systém.

Avšak pokud dojde k odmítnutí struktur z Kjóta, bude zřejmě trvat několik let, než se vyjedná nový rámec pro redukci emisí uhlíku, což by mohlo vážně ohrozit úsilí zabránit nebezpečnému globálnímu oteplování. Podle Mezivládního panelo OSN pro podnebné změny musejí emise uhlíku klesat od roku 2015, jinak dojde k stoupnutí světové teploty o 2 stupně Celsia.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.9. 2009