Já naivka jsem před rokem 1989 tiskl samizdaty

22. 9. 2009

Nevíte, lze se nějak před českou veřejností omluvit, že jsem byl tak naivní a před rokem 1989 tiskl samizdaty, kromě Hradílka, Havla, Dientsbiera taky za Alexandra Vondru? píše Michal Rusek.

Děkuju za text, se kterým na 1000 % rezonuji.

Sice je tu ještě Cyril Svoboda, Roman Joch a další, ale aspoň tak.

Pozn. JČ: Ale Pane Rusku, vy jste netiskl samizdaty pro Sašu Vondru či pro Václava Havla, ale pro svobodu vlastní země. Tehdy to bylo samozřejmě správné. A student geografie Saša Vondra se tehdy choval odvážně. To, že dokázal být odvážný, ještě neznamená, že nebyl hloupý, odvaha a omezenost se nevylučují.

Potíž je, že jste měli od samého začátku na postkomunistické politiky být stejně přísní jako na předchozí politiky komunistické. A požadovat, aby jednali v zájmu občanů. A požadovat, aby lidé, kteří se dostanou do vlády, měli aspoň minimální inteligenční kvality.

Hlavním problémem postkomunistického českého prostředí je, že nikdo nepostuluje základní požadavek kvality. Věci mohou být druhořadé (viz Mladá fronta Dnes, Česká televize, Nova) prezentují se jako dokonalé a nikomu to nevadí. Někdo měl od samého začátku říkat, že lidi jako Roman Joch, Jan Zahradil či Saša Vondra nebo Mirek Topolánek, možná i Jiří Paroubek, jsou prostě neuvěřitelně hloupí, a proto se nehodí na to, aby zastupovali český národ. Pro lidi je to strašná urážka.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 22.9. 2009