Klaus v americké televizi

Zrušení protiraketové obrany není důležité

23. 9. 2009

Zaprvé chci říci, že mne Obamovo rozhodnutí [zrušit protiraketovou obranu] nepřekvapilo. Nepodložené zprávy přicházející za posledních čtrnáct dní a měsíců k tomuto rozhodnutí směřovaly. Jsem přesvědčen, že to nesmírně přátelské a produktivní vztahy mezi Českou republikou a USA nepoškodí.

Co se týče bezpečnosti středovýchodní Evropy, nemyslím si, že je to tak důležitá otázka. Pro nás to bylo daleko víc symbolické gesto, chtěli jsme projevit své přátelství vůči Spojeným státům. To byl hlavní důvod, proč jsme myšlenku americké raketové obrany přijali.

Neinterpretuju to jako posun americké politiky, ale jako změnu v technických parametrech obranných vojenských systémů, řekl Václav Klaus v americké televizi CBNC během své návštěvy v New Yorku při zasedání Valného shromáždění OSN a pokračoval:

Nepociťuju bezprosřední hrozbu terorismu. Něco se tady před osmi lety stalo a musíme samozřejmě dávat pozor, ale bezprostřední hrozbu terorismu nepociťuju. Pro mě bylo frustrující že v New Yorku [v OSN] všichni plně přijali dogma o globálním oteplování a když já řeknu něco jiného, všichni se na mě dívají jako na podivína. Není to moc dobrý okamžik.

Už několik let studuji otázku globálního oteplování. Dokonce jsem o tom vydal knihu. Myslím, že o tom něco vím. A existuje obrovská propast mezi množstvím vědeckých pochybností a žádnými pochybnostmi v politice. Jsou si tak sebejistí a myslím, že se mýlí. Myslím, že existuje mnoho pochybností o existenci globálního oteplování a ještě více pochybností o interpretacích, proč k němu dochází, nebo potenciálně dojde. Pro politiky je velmi levné přislíbit něco do roku 2050, přestože to dramaticky omezí rozvoj jejich země..

Chápu, že americký novinář vidí středovýchodní Evropu jako jednotný celek. Tím není. V České republice není vůbec žádná finanční krize (proti tomu se na obrazovce promítají grafy klesajícího HDP v ČR) Česká vláda dosud nemusela do bankovního systému dát ani jedinou korunu. Jsme ovšem otevřená ekonomika závisející na zahraničním obchodě a cítíme pokles poptávky po našem vývozu. To je náš problém, nikoliv finanční problémy našich bank. My tu krizi dovážíme.

Hlavní problém není daný zeměpisné, hlavní problém je ztráta podnikatelské důvěry. Ale v ČR bezprostřední krizi nevidím.

Václav Klaus v americké televizi CNBC ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.9. 2009