Pokles na trhu s bydlením a kolísání cen ropy se promítly do akciového trhu

25. 9. 2009

KD│ Překvapivý pokles prodeje domů a další pokles cen ropy způsobily, že investoři ve čtvrtek vyprodávali akcie. Americká Národní asociace realitních kanceláří (National Association of Realtors) oznámila, že prodej v srpnu klesl o 2,7%, což ostře kontrastuje s růstem o 7,2 procenta zaznamenaným během července. Ekonomové očekávali další růst prodeje, celkem již pátý, informovala Associated Press.

Tato zpráva zastínila zprávu ministerstva práce, podle níž počet nově registrovaných nezaměstnaných třetí týden za sebou poklesl na 21 000, což je poněkud lepší údaj, než jaký byl očekáván.

Mezitím silný dolar stlačoval ceny zboží dolů. To poškodilo především akcie energetických společností a společností zpracovávajících suroviny.

Pokles cen akcií přišel den poté, co příznivější hodnocení FEDu nedokázalo vyvolat trvalý růst trhů. Investoři stále věří, že ekonomika se uzdravuje, ale nasále existují obavy o to, jak silné bude oživení. Existuje také obava o to, co se vlastně stane, až dojde k vyčerpání efektu vládního stimulačního balíku.

Investoři se také ptají, jak vysoko se ještě akciový trh může vyšplhat. Uplynulo necelých sedm měsíců od doby, kdy ceny akcií dosáhly dvanáctiletého minima, a tržní indikátory od té doby vzrostly už o celých 50%. Mnozí očekávají korekci a považují nepřetržitý růst cen za známku toho, že dochází k nakupování akcií bez rozlišování, což je důvod k obavám.

Podle předběžných kalkulací index Dow Jones industrials klesl o 41,11 bodu, tj. o 0,4%. Standard & Poor's 500 klesl o 10,09 bodu, tj. o 1%, a Nasdaq composite o 23,81 bodu, tedy o 1,1%.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.9. 2009