PACE vyzývá Rusko, aby do konce roku vpustilo pozorovatele do Abcházie a Jižní Osetie

29. 9. 2009

KD│ Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) v dokumentu nazvaném "Válka mezi Gruzií a Ruskem: Rok poté", který bude dnes zveřejněn, vyzývá Ruskou federaci, aby do konce tohoto roku zajistila neomezený přístup mezinárodních pozorovatelů do Jižní Osetie a Abcházie, informovala agentura RIA Novosti.

Plánuje se, že dokument bude projednán ve dvou etapách. Dopoledne proběhne všeobecné jednání, koncem dne pak hlasování o rezoluci. V návrhu dokumentu se hovoří o "vážném znepokojení" na trvajícím napětím v oblasti a nad provokacemi, které mohou destabilizovat celý region. Za jedinou záruku toho, že napětí nepřeroste v nový ozbrojený konflikt, považuje dokument přítomnost zahraničních pozorovatelů na obou stranách administrativní hranice Jižní Osetie a Abcházie. Proto PACE Moskvu vyzývá, aby bez jakýchkoliv omezujících podmínek umožnila přístup pozorovatelů na obě odtržená území, která jsou pod její faktickou kontrolou. Zaroveň vyslovuje politování nad neúspěchem návrhu předneseného předsednickou zemí OBSE Řeckem, který počítál s trvalou přítomností této organizace v regionu.

PACE je "hluboce znepokojeno" humanitárními důsledky loňské války a vyzývá obě strany, aby účinně uplatňovaly principy rozpracované komisařem Rady Evropy pro lidská práva. Gruzie podle PACE splnila většinu požadavků shromáždění, zatímco Rusko naopak většinu podmínek obsažených v rezolucích nesplnilo. PACE znovu vajadřuje politování nad tím, že Moskva uznala nezávislost Jižní Osetie a Abcházie na Gruzii.

Celý článek v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 29.9. 2009