Americký diplomat donucen opustit Afghánistán, protože kritizoval vládní korupci

1. 10. 2009

Nejvyšší americký diplomat v misi OSN v Afghánistánu byl propuštěn poté, co se mu nepodařilo získat podporu pro plné a robustní vyšetřování široké korupce ve prospěch prezidenta Hamida Karzaie, k níž docházelo v srpnových prezidentských volbách.

Peter Galbraith, náměstek mimořádného velvyslance OSN pro volební otázky, byl donucen rezignovat po sporu se svým norským šéfem Kaiem Eidem poté, co se Galbraith otevřeně postavil proti volebním podvodům při prezidentských volbách dne 20. srpna. Tento postoj prý rozhněval prezidenta Karzaie.

Galbraith zuřil, že afghánská oficiální nezávislá volební komise nejprve rozhodla dodržovat standardy, v jejichž důsledku by byly vyloučeny desetitisíce podvodných hlasů a následujícího dne je přijala. Právě tato volební komise potvrdila Karzaiovo vítězství v prvním kole.

Galbraithovo odvolání musel schválit Obama a je překvapením poté, co nedlouho předtím Obamův mimořádný vyslanec do Afghánistánu Richard Holbrooke požadoval, aby Karzai respektoval pravidla volebního procesu.

Karzaiovu vládu ostře kritizovala i prozrazená zpráva amerického velitele v Afghánistánu generála Stanleyho McChrystala, který varoval, že korupce v Karzaiově vládě je stejně velkou hrozbou jako Taliban.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 1.10. 2009