Loňské Řebíčkovy výhrůžky omezují svobodu projevu

1. 10. 2009

Exministr dopravy Aleš Řebíček a Ředitelství silnic a dálnic ČR obdrželi v kategorii "svoboda projevu a šíření informací" ankety Zavřeno x Otevřeno 1. místo, informuje Miroslav Patrik.

Exministr totiž loni v srpnu veřejně vyhrožoval Dětem Země, že za pozastavení stavebních prácí na dálnici D8 soudem zaplatí škodu až 215 miliónů Kč. Současně oba vítězové odmítli poskytnout o celé kauze informace, neboť m2lo jít o obchodní tajemství.

Podle Dětí Země není zastrašování kritiků dálnice D8 nic neobvyklého, proto je tento výsledek ankety potěšil. Aspoň touto mediální formou upozornil, že si exministr Řebíček jako vrcholný zástupce občanských demokratů pod službou veřejnosti představoval i zastrašování občanů s jiným názorem na dálnici D8.

Ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic ČR dokonce ani po roční marné snaze nesdělily v rozporu se zákonem o právech na informace, jak byla částka 215 miliónů korun vypočítána a kdo a proč ji požaduje. Děti Země proto proti oběma státním organizacím podaly v červenci 2009 k Městskému soudu v Praze žalobu proti jejich nečinnosti. Vzápětí ministerstvo informace odmítlo s odkazem na obchodní tajemství, takže byla podána další žaloba.

Řebíček loni v srpnu sdělil veřejnosti, že pozastavením prací na tunelu Prackovice u dálnice D8 v Českém středohoří vznikla ministerstvu škoda 15 miliónů Kč a ŘSD ČR dalších 200 miliónů Kč. Městský soud v Praze totiž přiznal žalobě Dětí Země proti vydání stavebního povolení pro tento tunel odkladný účinek. Ten ale trval jen asi 40 dní, než ho soud zase zrušil.

Ministr v článku pro Litoměřický deník ze dne 29. srpna 2008 přímo uvedl, že "škodu budeme vymáhat, půjdeme tvrdě proti ekologům, my se vydírat nenecháme". Mluvčí Ministerstva dopravy Karel Hanzelka podotkl, že náklady musí ještě uznat soud.

Ovšem žádný soudní spor se s Dětmi Země dosud nevede a ani žádné důkazy o nějakém jejich vydírání či o jejich vině za údajně způsobenou škodu nebyly předloženy. Také není zřejmé, jak exministr Řebíček dospěl k poněkud absurdnímu názoru, že by ministerstvo tento soudní spor vedlo proti Dětem Země, když o pozastavení prací rozhodl soud a ne ony.

Podle organizátorů ankety Zavřeno x Otevřeno jde "o zastrašování veřejnosti státní správou, aby na obranu svých práv nepoužívala soudní ochranu, neboť v opačném případě budou mít veřejnou ostudu ("vyděrači") a značné finanční náklady, které stát bude tvrdě vymáhat".

Autor pracuje v neziskovém sektoru v oblasti ochrany životního prostředí.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 1.10. 2009