Je to ještě horší, než bychom si mysleli

5. 10. 2009 / Miloslav Štěrba

Bohumil Kartous se ptá, zda vůbec někoho zajímá, kam směřují peníze daňových poplatníků v tomto na pohled „zemském ráji“, jestliže exponent jedné politické strany může nehorázným způsobem zneužívat tiskovinu vydávanou Středočeským krajem? I když jsou peníze vždy až na prvním místě, čert je vem. Horší je, že lidé rezignují na poměry připomínající (viz příklady B.K.) středoasijské či banánové republiky, nepřijdou před radnici či krajský úřad, a nemusí ani s sebou nosit vidle, jak by poměry vyžadovaly už vzhledem k osvědčeným defenestračním tradicím českého lidu.

Stejné nebo podobné je to prakticky všude. Po volbách se do redakcí městských magazínů či zpravodajů najmenuje právě zvolená reprezentace. Obvykle je hlavním redaktorem primátor, starosta, a zbytek redakční rady tvoří členové rady složené z politiků vítězné koalice. A je rozhodnuto, že občané až do příštích voleb budou číst texty kladně popisující práci svých zastupitelů, někdy až absurdně a nestoudně sebechvalné. ( Ve zlínském Magazínu dokonce k fotografii úspěšné sportovkyně nebylo uvedeno její jméno, ale jméno radního, který stojí vedle ní.) Jestli si myslíte, že hlavním redaktorem takovéhoto magazínu musí být někdo z kocourkovských radních, tak máte správně vykročeno. Jen ona radní a primátorka je současně členkou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání s měsíční odměnou převyšující 50 tis. Kč. Šíření demokracie je tudíž dobře ohodnoceno, opět z vašich peněz, vážení daňoví poplatníci.

Blíží se 20. výročí „sametové revoluce“. Co všechno se v novinách dočteme od „hlídacích psů“ demokracie? A přitom doslova na talíři servírovaná tiskovina do každé rodiny je „upřímnou“ zprávou našich (tak ve výzkumech veřejného mínění ceněných) komunálních politiků o jejich péči o voliče, o jejich zaujetí pro správné umístění veřejných peněz ( při dodržování demokracií stanovených pravidel ). Jen asi náhodně zapomněli na své poslání vykonávat svůj mandát jako službu občanům. A pokuste se s nimi na uvedené téma diskutovat. Zjistíte, že to jsou „demokraté“ odpovídající byrokratům havlovských absurdních dramat.

Kdysi jsem zaslal na místní radnici magazín města Avignon „Vu du Pont“. Na str. 27 se cituje zákon z února 2002, týkající se „Demokracií a svobod“ umožňující opozičním politickým skupinám v zastupitelstvech rovněž se vyjadřovat k věcem veřejným. V Avignonu mají vyhrazenu jednu stranu. Redakci zmíněného francouzského magazínu tvoří nezávislí publicisté.

Podrobnosti ZDE

Představa, že něčeho podobného se můžeme nadít od našich pappenheimských je ovšem z kategorie utopických.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 5.10. 2009