Wall Street Journal kritizoval polskou vládu za obranu Polańského

5. 10. 2009

KD│ Komentátor listu Wall Street Journal Anthony Paletta kritizoval polskou vládu za obranu zatčeného režiséra Romana Polańského. V souvislosti s rozhodnutím polského Sejmu o povinné kastraci pedofilů označil diplomatické úsilí polských úřadů za pokrytecké, informovala Gazeta Wyborcza.

Jediná skupina, která prý na Polańského záležitost reaguje ještě méně důsledně než filmové prostředí, jsou představitelé polské vlády. Polański od svých krajanů obdržel velkou podporu. Je kuriózní, že ministři Občanské platformy začali protestovat proti uvěznění režiséra den poté, co byl schválen návrh jejich vlády o povinné kastraci pedofilů, pokud má jejich oběť méně než 15 let, píše Paletta.

Ministr zahraničí Sikorski požádal 26. září svou resortní kolegyni Clintonovou o intervenci ve prospěch Polańského, ale ta to odmítla. V americkém tisku se objevilo mnoho článků kritizujících polskou a francouzskou vládu, stejně jako filmové prostředí a showbusiness, za obranu obviněného a pokusy jeho čin bagatelizovat. Polański byl zatčen ve Švýcarsku na základě žádosti prokuratury v Los Angeles, která ho stíhá kvůli obvinění ze znásilnění třináctileté dívky v roce 1977. Místní soud dospěl k závěru, že je režisér vinen.

Celý článek v polštině: ZDE

Paletta, A.: The Polanski Hypocrisy ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 5.10. 2009