Dokonalý stealth pro rakety? Čínská černá díra na mikrovlny

21. 10. 2009

V mikrovlnné laboratoři Jihovýchodní univerzity v čínském Nanjingu se snaží dva vědci jako první na světě vytvořit umělou černou díru. Fyzici už se naučili, jak nasměrovat světlo kolem objektu tak, aby metamateriál vytvořil neviditelný plášť. Nyní Cheng a Jun Cui vytvořili metamateriál, který pohlcuje světlo do něj vstupující (v tomto případě mikrovlny) tak, že z něj nemůže uniknout. Výzkumná zpráva konstatuje, že vědci měřili mikrovlny jdoucí do matemateriálu, ale nenašli žádné mikrovlny, které by z materiálu vycházely.

16. 10. 2009, iHNed: Čínští vědci se snaží vytvořit černou díru v laboratoři ZDE

ŠOK│ První výsledky autoři publikovali už v roce 2005. Vojenské využití takového metamateriálu je nabíledni.

2005, Qiang Cheng; Tie Jun Cui: Electromagnetic interactions between a line source and anisotropic biaxial media with partially negative constitutive parameters ZDE

2008, Tie Jun Cui & kol. : Analytical design of conformally invisible cloaks for arbitrarily shaped objects ZDE
2009, Tie Jun Cui & kol. : An efficient broadband metamaterial wave retarderZDE

Většina dálkové detekce vojenských cílů se provádí odrazem radarových paprsků od jejich povrchu a následným příjmem takto pozměněného signálu. Pohltivost současných stealth materiálů není úplná. Je ale na hranici rozlišitelnosti radarů a tím extrémně zkracuje reakční dobu obrany. V mikrovlnném pásmu pracuje například většina radarů včasné výstrahy před jaderným útokem. Pokud je čínský výzkum metamateriálů dnes už tak daleko, že nepracuje pouze s jedním, přesně definovaným kmitočtem (což se dá předpokládat při neproměnné geometrické struktuře vzorů popisovaného metamateriálu), ale umožní pohlcení paprsků v celém pásmu, tak stoprocentní pohltivost povrchu útočných raket, letounů či lodí znamená převrat ve vojenství a novou éru vývoje obranných zbraňových systémů. Na stejném úkolu pracují i vědci Sergej Treťjakov, Pekka Alitalo, Olli Luukkonen a Constantin Simovski na finské Helsinki University of Technology.

2009, Sergej Treťjakov & kol.: Broadband electromagnetic cloaking of long cylindrical objects ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 21.10. 2009