Polsko přijme nový americký systém protiraketové obrany

21. 10. 2009

Polský premiér Donald Tusk sdělil americkému viceprezidentu Joeu Bidenovi během jeho návštěvy ve Varšavě, že Polsko je "připraveno podílet se na novém projektu".

Polsko přijme malou americkou základnu vybavenou raketami krátkého doletu. Nahradí to daleko větší systém, který prosazoval bývalý americký prezident George W. Bush.

Biden tvrdil, že nový systém je lepší než jeho stará verze a bude prý znamenat "lepší bezpečnost pro Polsko".

Rozhodnutí prezidenta Baracka Obamy zrušit plány na raketovou obrany v Polsku a v České republice "vyvolalo v těchto zemích znepokojení", konstatují internetové stránky BBC. Někteří lidé začali pochybovat, zda Washington ještě naslouchá obavám Středoevropanů z Ruska, upozorňuje zpravodaj BBC z Polska.

Účelem Bidenovy návštěvu je ujistit tyto země, že americká podpora pro ně je neotřesena.

Po schůzce s Tuskem Biden uvedl: "Oceňujeme, že se Polsko angažuje a souhlasilo vybudovat na svém území prvek předchozího projektu protiraketové obrany a nyní oceňujeme, že polská vláda s námi souhlasí, že existuje lepší způsob, nová technologie a nové infornmace jak se bránit před balistickými hrozbami.

"Postavíme se těmto hrozbám s vyzkoušenou technologií, která bude chránit větší část Evropy, včetně Polska, a bude to dělat účinněji než by to byl kdy schopen učinit předchozí systém. Jednoduše řečeno, náš raketový projekt znamená lepší bezpečnost pro NATO i lepší bezpečnost pro Polsko."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 21.10. 2009