Nová architektura americké globální protiraketové obrany

28. 10. 2009

JU│ Vladimír Litovkin v Izvestijích ukazuje poslední vývoj ve vztazích mezi USA a Ruskem s ohledem na protiraketovou obranu. Píše, že mnozí se oddychli, když se dozvěděli o tom, že Barack Obama odmítl rozmísťování americké protiraketové obrany ve východní Evropě. Mysleli si, že to je právě onen nový začátek ve vzájemných vztazích. Ale tak snadné to není a měl pravdu ruský ministr Lavrov, když po rozhovoru s Hillary Clintonovou řekl, že by chtěl mít více jasno v těchto otázkách. Je to prostě tak, že nová PRO je už ve skutečnosti vytvořena a je silnější než ta, která měla být rozvinuta v ČR a v Polsku.

Vladimír Dvorkin, bývalý náčelník čtvrtého vědeckovýzkumného ústavu Ministerstva obrany, který se zabýval plánováním použití jaderných zbraní, uvedl, že Američané nejen vytvořili inovovaný, lacinější a efektivnější systém rozvinutí globální PRO, ale už ho také uvedli do praxe.

Když Moskva polemizovala s Washingtonem o možném rozmístění PRO v Polsku a ČR, jakoby se zapomnělo na to, že paralelně s tím USA aktivně rozvíjejí a zkoušejí systém nejnovější protiraketové obrany umístěný na moři Standard- SM3. Jak známo, sestřelil v únoru 2008 americký torpédoborec Lake Erie poškozenou americkou výzvědnou družici USA - 193, která letěla rychlostí více než 27 tis km/hod tj. téměř 7,6 km/sec. Tento pokus je dokladem toho, že Američané mají nejen efektivní protidružicovou obranu, ale i nový systém PRO umístěný na moři. A tento pokus také otevřel Barackovi Obamovi cestu ke kompromisu s Moskvou o systému PRO ve východní Evropě.

Proto také Robert Gates říká, že USA neruší PRO, ale naopak ji upevňují. Říká, že dnes máme možnost rozmístit nové antirakety na severu a jihu Evropy. V nejbližší perspektivě budeme mít dostatečnou obranu před bezprostřední raketovou hrozbou ze severní Koreje či z Íránu. Nová struktura PRO v Evropě zabezpečí spolehlivější, promyšlenější a rychlejší ochranu ozbrojených sil USA.

Nový plán USA v budování PRO má několik etap. První etapa předpokládá, že v roce 2011 bude 22 křižníků typu Ticonderoga a přibližně 50 torpédoborců typu Arleigh Burke vyzbrojeno novou antiraketou Standard-3. Ta má dvě modifikace - s dálkou střelby do 1000 km (blok 1) a 1500 km (blok 2). První modifikace je schopna zasahovat balistické rakety středního doletu a je již rozmístěna na válečných lodích. Druhá se objeví kolem roku 2015 a bude schopna bojovat se strategickými raketami. A k roku 2020 se počítá se třetí modifikací Standardu – s ještě větším akčním radiusem zásahu cíle a také s možností zasahovat balistické rakety již v počáteční startovní fázi letu, tedy bezprostředně nad územím protivníka. Podle údajů amerických vojenských představitelů ponese každý modernizovaný křižník 122 antiraket a každý torpédoborec až 90 kusů.

Nová architektura PRO předpokládá, že ve Středozemním a Severním moři budou trvale hlídkovat 3 válečné lodi amerického námořnictva s raketami Standard -3. Počet těchto lodí se může kdykoli zvýšit. Přitom Američanům nebude nikdo bránit, aby tyto lodi nemohly navštěvovat také Baltské moře, nebo Barentsovo či Japonskémoře. Stejně tak mohou hlídkovat u břehů Íránu či severní Koreje.

Ani jeden stát nemá totiž formální důvod, proč by tyto lodě nemohly proplouvat v těchto místech, protože tato nová PRO nijak nenarušuje žádné mezinárodní dohody. Dokonce tyto rakety Standard – 3 mohou být umístěny i v Polsku, protože se na ně nevztahují ani dohody o strategických raketách, která omezuje rakety GBI a proto jejich umístění v Polsku nemůže formálně znepokojovat Moskvu.

Nejzajímavější je, že nová varianta PRO je mnohem jednodušší a lacinější pro USA. Do vytváření PRO již Washington investoval 50 mld dolarů, přitom potřebuje minimálně dalších 60 mld. Přitom výsledek je velmi pochybný. Antirakety GBI umístěné v silech na Aljašce a v Kalifornii se stejně nenaučily zasahovat balistické cíle.

США развернут ПРО в океане ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 29.10. 2009