Výsadkové plavidlo Mistral.

Rusko kupuje francouzskou bojovou loď:

"Generální štáb ruského námořnictva se honí za přízraky"

2. 11. 2009

KD│ Rusko koupí francouzské výsadkové plavidlo Mistral a další tři lodě téhož typu postaví ve vlastních loděnicích. Umístí na ně vlastní vrtulníky Kamov Ka-27 a Ka-29. Modernizuje základnu v syrském Tarsu a obnoví stavbu dvou raketových křizníků na jaderný pohon -- lodí Admirál Nachimov a Admirál Ušakov. Bude pokračovat v budování základny v Novorissijsku a osud Sevastopolu bude řešit s novou ukrajinskou vládou. To vše a mnoho dalšího řekl posluchačům stanice Echo Moskvy první zástupce náčelníka generálního štábu ruského vojenského námořnictva Oleg Burdujev. Je asi příznačné, že se při svém vystoupení vůbec nezmínil o neúspěších při vývoji strategické ponorkové rakety Bulava, konstatuje v Nězavisimoj gazetě analytik NVO Viktor Litovkin.

K čemu takové lodě potřebujeme, na to se admirálové neptají. Údajně k provedení výsadku na pobřeží protivníka a k provádění mírových a záchranných operací -- ale rovněž pro boj s piráty. Vrtulníky se údajně velmi hodí do války proti pirátům. Podobné plavidlo ovšem potřebuje ještě doprovodné lodě a lodě poskytující ochranu. Potřebujete zabezpečit protilodní a protivzdušnou obranu. Zásobovat palivem, vodou, a zbožím pro 183 členů osádky. To znamená, že je nutné udržovat systém základen. Na vlastním území i za hranicemi. Momentálně modernizujeme syrský Tarsus.

Kolik to bude stát, to se nikdo nezeptal. V tisku se objevil údaj, že samotný Mistral stojí zhruba 500 milionů euro. A pomyšlení na výstavbu dalších tří lodí je hrozné. Lze teď snadno stavbu zahájit, ale dokončena bude tak za deset-patnáct let, což znamená spousty a spousty peněz. Potom lodě, které svůj život stráví na rejdě, půjdou do šrotu, podobně jako před patnácti lety sovětská výsadková plavidla Moskva, Leningrad, Minsk a Novorossijsk. Kde je záruka, že se to nebude opakovat? Krize omezuje očekávání, ale žít v rámci možností se nikomu nechce. Proto se objevují grandiózní projekty jako stěhování štábu námořnictva do Petěrburgu, plné profesionalizace námořnictva nebo projekty výstavby letadlových lodí.

Celý článek v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 2.11. 2009