Daniel Ellsberg: Obama se obává revolty armády

4. 11. 2009

KD│ Dokumenty Pentagonu, které unikly v době vietnamské války, vysvětlují, proč Obama ze všeho nejpravděpodobněji vyslyší požadavky armády a pošle do Afghánistánu další vojáky, domnívá se analytik a bývalý zpravodajec Daniel Ellsberg, který vidí mnohé paralely mezi probíhajícím konfliktem v Afghánistánu a někdejší válkou ve Vietnamu. Stejně jako ve Vietnamu, ani dnes USA nečeká žádné vítězství - a Obama to ví, řekl Ellsberg v rozhovoru pro The Real News Network. Přesto má analytik za to, že Obama bude jednat "proti svým instinktům, stejně jako proti nejlepším zájmům země, a udělá to, co je nejlepší pro něj, jeho administrativu a jeho politickou stranu v krátkodobé předvolební perspektivě, to znamená vyhne se revoltě armády", napsal Sari Gelzer pro Truthout.

To znamená, že prezident patrně autorizuje značné posílení amerických jednotek v regionu, řekl Ellsberg, neboť se obává revolty vojenských špiček, pokud by jejich požadavky na dodatečné posily odmítl.

Ellsberg předpovídá, že Obama podepíše požadavek generála Stanleyho McChrystala na dalších 40 000 amerických vojáků, aby se vyhnul politizaci kauzy před veřejností a v Kongresu, přičemž by byl nepochybně obviněn ze slabosti, nedostatku mužnosti, nerozhodnosti, slabosti vůči terorismu a ohrožování amerických vojáků.

Dokumenty Pentagonu, které Ellsberg v roce 1971 poskytl New York Times, vynesly na veřejnost detaily o rozhodnutích v pozadí války ve Vietnamu. Ellsberg se rozhodl zveřejnit vysoce citlivé dokumenty, protože odhalovaly, že vláda ve válce pokračovala, i když dobře věděla, že ji patrně nevyhraje. Analytik se domnívá, že se Obama v roce 2009 zachová obdobně jako Johnson v roce 1965. "Mnoho Američanů a mnoho Afghánců zemře proto, aby byl prezident zachráněn před obviněním," řekl Ellsberg. Přitom posílení kontingentu jen nahrává Talibánu. "Čím více vojáků jsem do Vietnamu poslali, tím víc se podařilo rekrutovat příslušníků Vietcongu." V Afghánistánu je to podobné: Čím více cizích vojáků, tím větší odpor místního obyvatelstva a tím větší podpora Talibánu.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 4.11. 2009