USA obviňují ze svých ekonomických problémů Čínu

16. 11. 2009

Silný dolar jim vyhovuje, protože vše v zahraničí zlevňuje, a samozřejmě snižuje i inflaci tím, jak zlevňuje importy. Více než pět milionů pracovních míst ve výrobním sektoru zaniklých během poslední dekády představuje pro Wall Street pouhé vedlejší škody.

KD│ Barack Obama odcestoval do Asie a slíbil se tam zmínit o směnném kurzu mezi čínským jüanem a americkým dolarem. Bylo by však dobré, kdyby se jej nějaký investigativní žurnalista zeptal, proč jsou USA znepokojeny čínským jüanovým dumpingem, když přitom ministr financí Tim Geithner nedávno prohlásil, že USA se vyslovují pro silný dolar. Z účetního hlediska je "silný dolar" totéž jako "slabý jüan". Takže nedává smysl znepokojovat se nad velkou "mocí", jíž nad námi Číňané disponují, když mohou prodat pod cenou pár set miliard ze svých rezerv a způsobit tak pád dolaru, napsal Mark Weisbrot pro Guardian.

Obama i ostatní, kteří žádají Číňany o to, aby dovolili své měně růst, směřují právě ke znehodnocení dolaru. To by stimulovalo americkou ekonomiku redukcí obchodního deficitu. Je to také přesně to, co k vyřešení dlouhodobého problému obchodního deficitu potřebujeme. Ačkoliv byl deficit během recese zmenšen o polovinu, jakmile dojde k oživení ekonomiky, deficit opět vzroste, pokud nebude dolar zredukován na kompetitivnější úroveň a už na ní nezůstane.

Americký výrobní sektor, včetně Národní asociace výrobců (National Association of Manufacturers) a některých lídrů odborů, to velmi dobře chápe. Mají však poměrně malý politický vliv. Zájmy dominující tvorbě ekonomické politiky v USA spočívají hlavně ve finančním sektoru, jak můžeme vidět na stamiliardách ničím nepodmíněných vládních podpor, jež finančníci získali během recese, a na 21 miliardách vládních kompenzací, jež budou zaplaceny společnosti Goldman Sachs, která je v americké vládě obzvlášť dobře zastoupena.

Silný dolar jim vyhovuje, protože vše v zahraničí zlevňuje, a samozřejmě snižuje i inflaci tím, jak zlevňuje importy. Více než pět milionů pracovních míst ve výrobním sektoru zaniklých během poslední dekády představuje pro Wall Street pouhé vedlejší škody.

Protože konflikt zájmů mezi Wall Street a zbytkem země byl rozhodnut ve prospěch hochů s velkými bonusy, výsledkem je spektákl hledání obětního beránka. Je jednoduché obvinit Číňany za příliš velkou hodnotu dolaru (což je oficiální americká politika) a americký obchodní deficit.

Zatímco Číňané jistě mohou povolit zhodnocení své měny vůči dolaru, je stejně tak jisté, že americké ministerstvo financí dokáže ovlivnit hodnotu vlastní měny na mezinárodních trzích. Stojí také za zaznamenání, co řekl tento týden hlavní ekonom Světové banky Justin Lin Yifu - totiž že pouze asi jedna třetina amerického obchodního deficitu v letech 1990-2007 vznikla obchodem s Čínou.

Bohužel, naše ekonomické problémy vznikly ve Spojených státech, a je třeba je řešit zde ve Washingtonu.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 17.11. 2009