Sílící dolar a špatná ekonomická data vyvolaly výprodej na burzách

20. 11. 2009

KD│ Posilující dolar a méně povzbudivé známky ekonomického oživení spustily rozsáhlý výprodej na amerických akciových trzích. Hlavní indexy během včerejška poklesly o 1,5%, včetně indexu Dow Jones industrials, jenž ztratil zhruba 160 bodů, informovali pro AP Stephen Bernard a Sara Lepro.

Největší ztráty zaznamenaly akcie energetických a výrobních společností. Posilování dolaru negativně ovlivní ceny zboží, to bude pro zahraniční kupce dražší, takže výrobci vydělají méně.

Prognózy ekonomického vývoje na příštích šest měsíců formulované soukromými společnostmi signalizují jen velmi slabé oživení. Conference Board uvedla, že její index hlavních ekonomických indikátorů za minulý měsíc vzrostl pouze o 0,3%, přičemž se očekávalo zhruba 0,5%. Ještě v září (kdy dosud působil efekt amerického šrotovného - KD) tento index vzrostl o celé 1%.

Kromě toho přicházejí špatné zprávy z amerického trhu s bydlením, kde více než 14% vlastníků domů pořízených na hypotéku koncem září buď dlužilo na splátkách, nebo bylo vyvlastněno. V situaci, kdy nadále roste nezaměstnanost a schopnost mnoha domácností splácet své závazky bude vystavena dalším tlakům, neočekávají experti, že by trh s bydlením výrazně rostl. Minulý týden přibylo celkem 505 000 nově registrovaných nezaměstnaných, což v zásadě odpovídá očekávání, ale nesvědčí o tvorbě nových pracovních míst.

Investoři nyní čekají na konkrétnější známky oživení ekonomiky, protože se obávají, že růst cen akcií, který trval od března, byl ve skutečnosti přehnaný a nepodložený.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.11. 2009