POZNÁMKA NA OKRAJ:

Nové kapitoly černožluté sociální politiky, neboli Jak cílevědomě pomáhat bohatším lidem

24. 11. 2009 / Uwe Ladwig

Němečtí liberálové z FDP usilují o legalizaci výpovědních lhůt nájemců a pronájemců a spolková ministryně pro vzdělání a výzkum Annette Schavanová z CDU by chtěla podporovat studenty z rodin s nízkými výdělky s pomocí státem finančně podporovaného programu spoření na vzdělání. O těchto nových nápadech jak pomáhat těm, kdo mají na to, aby se o sebe postarali sami, něco v téhle poznámce.

Prosazení rovnosti a podpora rodin jsou věci, které se dobře poslouchají. Když ale členové naší nové černožluté vlády stran CDU, CSU a FDP o něčem takovém mluví, může s tím být ovšem spojena myšlenka na pomoc těm, kdo vlastně individuální pomoc státu tolik nepotřebují, nebo alespoň pokus vzít těm, kdo mají málo, nějakou prozatím ještě existující výhodu. To by se například stalo, kdyby liberálové docílili toho, aby výpovědní lhůta pro nájemce a pronájemce byla stejně dlouhá, protože zatím nájemci mohou podat výpověď s tříměsíční, kdežto pronájemci až s devítiměsíční lhůtou. A také podpora studentů z chudších rodin prosazovaná Schavanovou má ovšem háček, protože mnoho z nich nebude mít na spoření peníze, tak jako je nemají na paní ministryní příkladně jmenované smlouvy se stavebními spořitelnami. Studenti z bohatších rodin by ovšem mohli být takovým systémem podporováni, oni sami nebo jejich rodiče by na to asi měli dost peněz.

Krásně se poslouchá, co tím naši politikové prý zamýšleli, ale divil bych se, kdyby voliči nové vlády z rodin s nižšími příjmy nepochopili, o co tu vlastně jde. Jenže na štěstí pro naše černožluté politiky na to asi do příštích voleb zapomenou -- nebo si opravdu myslíte, že by to nebylo možné?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 24.11. 2009