Hlas lidu?

2. 12. 2009 / Petr Wagner

Pan Žák poněkud manipuluje skutečnost o referendu ve Švýcarsku, míní Petr Wagner.

Asi na úvod by bylo dobré říci to, co až tak hlasitě nezaznívá a totiž to o čem referendum bylo. Bylo o výstavbě minaretů u mešit. Nikoliv o výstavbě mešit. Mešit je ve Švýcarsku přes stovku minarety čtyři.

Proti výstavbě se vyslovilo nikoliv 57,5 procent Švýcarů, ale 31 procent. Snadné počty na základě účasti a poměru v hlasování.

To, že problém minaretů byl zneužit k posílení jisté politické strany, a to zcela bezskrupulozně, asi je jasné každému, kdo je s realitou Švýcarska obeznámený. Některá prohlášení - viz Buchert v iDNES, ale i jiná, jsou skutečně otřesná.

Zejména velmi směšně a podezřele znějící v naší zemi kde je většina nevěřících. A to v cokoliv kromě peněz. Zejména ta o přizpůsobení místní kultuře. Dotaženo do konce bychom asi na Guinei měli jíst mozky zabitých....

Ta argumentace by byla možná směšná, ale ve skutečnosti je hrozivá. Podobně kdysi začínala holocaust, dříve otroctví a v jisté době i vybíjení indiánů nebo aborigines. I Hitler byl hlas lidu - boží. I komunisté v Československu.

V době kdy si u nás Přemyslovci navzájem uřezávali varlata a vypichovali oči, případně rovnou se zabíjeli, v Persii - Íránu pokládali základy moderní matematiky.

Je to smutné, ale moderní politik v našich zeměpisných šířkách použije cokoliv, aby se dostal k moci. Viz paní asi Ing je správně Řápková nebo halasný ohlas ze strany rakouské krajní pravice na švýcarské referendum.

Víte, pane Žáku, po světě většinou zatím nikdo nezakazuje stavět cokoliv. Ani kostely ani minarety ani pyramidy. Tento zákaz a toto referendum nemá s kulturní problematikou nic společného. Škoda, že jste nedohlédl za zveřejněné marginálie. Kdo zakazuje minarety, může brzo posílat židy do plynu nebo nevěřící na kříž nebo zrzavé odkládat v lese plném vlků......

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.12. 2009